Renesansi filozof i suvremeni dizajn u Utopijskom kolektivu

Možda se čini da je teško povezati engleskog renesansnog filozofa i državnika Thomasa Morea i suvremeni dizajn, no upravo je to učinio "Utopijski kolektiv" instalacijom postavljenom u zagrebačkoj galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva.

Izložba "Utopijski kolektiv" premijeru je imala na prošlogodišnjem Londonskom bijenalu dizajna u društvu 37 zemalja, čija je tema bila "Utopia by Design“, a "utopija" se, dakako, odnosila na slavno djelo Thomasa Morea, pa su se, na temelju njegove vizije idealne zajednice, propitivali uloga, odgovornost i važnost suvremenog dizajna u razvoju društva, ekonomiji i sustavu vrijednosti.

Osam dizajnera koji su se prvi put susreli u takvom načinu rada istraživalo je gdje je danas utopija u kolektivu, objasnila je autorica kustoskog koncepta Maša Milovac: „Ovi objekti predstavljaju pitanja koja su oni postavili, a na koja je nemoguće odgovoriti - što bi to bili dizajnerski alati za dizajniranje utopije?

Hrvatski "utopijski" projekt simboliku i tumačenje velikim dijelom prepušta mašti promatrača: „Tema je jako opširna i naš pristup je na kraju bio isto takav: u najširem mogućem smislu probati protumačiti samu ideju utopije kroz proces rada, a s druge strane, pokušati je vizualizirati kroz instalaciju koja je prilično enigmatična“, objasnio je umjetnik i dizajner Hrvoje Hiršl.

"Utopijski kolektiv" kroz suvremene dizajnerske pristupe preispituje aktualnost utopijske ideje kao narativ heterogenih pojedinaca otvorenih za istraživanje i dijalog, i može se razgledati do 6. srpnja.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture pogledajte na usluzi HRTi.