Čovjek u prostoru: veze Dabca i Hegedušića

S obzirom na to da je izložba fotografija Toše Dabca "Čovjek u prostoru" priređena u povodu 30. godišnjice utemeljenja Galerije Krsto Hegedušić u Petrinji, specifičan izbor fotografija upućuje na veze između dvojice umjetnika. Njihovi sugestivni opusi i danas su aktualni, a u fokus vraćaju identitet čovjeka u prostoru.

Izložba je pronašla novu dimenziju veze između Dabca i Hegedušića - sredstva umjetničkog dijaloga kojima su se koristila oba umjetnika, jednako između motiva i medija, odnos čovjeka i prostora stavili su u središte svojih opusa, istaknula je voditeljica galerije "Krsto Hegedušić" Alma Trauber: „Na kraju smo došli do zaključka da je zgodno kroz tu komparaciju pojedinih segmenata, i opusa Toše Dabca i Krste Hegedušića, razotkriti i druge tematske, sadržajne i kompozicijske veze koje se javljaju i u mediju fotografije i u grafičkom i crtačkom opusu samog Hegedušića.

Iskustvo promatranja i iščitavanja fotografija Toše Dabca u ambijentu petrinjske galerije posve je nov i svjež fini sloj u ponovnom pozicioniranju, potvrdi i valorizaciji mjesta koje njegova fotografija zauzima u hrvatskoj povijesti umjetnosti, napominje viša kustosica Arhiva "Tošo Dabac" Marina Benažić: „Interesantan je njegov pogled kroz objektiv - uvijek je imao inovativan pristup, znao je prepoznati situaciju i male trenutke, a bio je i sjajan portretist.“

Izložbu radova jednog od najvažnijih i najutjecajnijih hrvatskih fotografa 20. stoljeća, Toše Dabca, Petrinjci i njihovi gosti mogu pogledati do kraja srpnja.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture pogledajte na usluzi HRTi.