19. Susret Dječjih foruma Hrvatske

Savez društava Naša djeca Hrvatske u svom projektu Dječji forumi organizira 19. Susret Dječjih foruma Hrvatske koji završava sutra u Zagrebu. Na trodnevnom Susretu sudjeluju predstavnici Dječjih foruma iz Banove Jaruge, Bjelovara, Čakovca, Nove Gradiške, Kutine, Lovrana, Opatije, Preloga, Ravne Gore, Slatine, Varaždina i Zaboka.

95 društava Naša djeca iz cijele Hrvatske, 4000 volontera radi s djecom, 10 000 djece je uključeno u rad Saveza i Društava Naša djeca. Savez DND-a zalaže se za bolji položaj djece u društvu i zaštitu dječjih prava u skladu s Konvencijom UN-a o pravima djeteta te nacionalnim i svjetskim dokumentima za djecu. Svoju misiju provodi u suradnji s Društvima Naša djeca i srodnim udrugama i organizacijama putem osmišljenih i organiziranih akcija i aktivnosti s djecom i za djecu u slobodno vrijeme. Savez DND pruža podršku djeci u aktivnom sudjelovanju u lokalnoj zajednici, potičući lokalne zajednice, ustanove i institucije na zaštitu i skrb o djeci prema načelu najboljeg interesa za dijete. Savez DND programima edukacije i promocije odgovornog i kvalitetnog roditeljstva osnažuje roditelje za odgoj djece, a članove na volonterski rad.

Dječji forum, aktivnost je djece u slobodno vrijeme, nastao u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske kao projekt putem kojeg djeca uče o svojim pravima i obvezama poštujući i promičući odredbe Konvencije UN-a o pravima djeteta te se provodi u Hrvatskoj od 1992. godine. U Hrvatskoj djeluje više od 50-ak Dječjih foruma pri Društvima Naša djeca i školama, a kroz radionice i aktivnosti godišnje prođe više od tisuću djece koji uče o svojim pravima, obvezama i aktivnoj dječjoj participaciji.

Pedesetak malih forumaša i njihovih voditelja u tri dana održavanja Susreta razmjenjuju svoja iskustva na radionicama u zagrebačkoj OŠ Ivana Gundulića u kojoj je jučer svečano i otvoren 19. Susret Dječjih foruma. Susret se danas nastavlja interaktivnom igrom 'U potrazi za blagom - tko sve zna dječja prava', kroz koju djeca pronalaze, posjećuju i upoznaju institucije nadležne za ostvarivanja svojih prava (Kuća Europe, Savez DND-a Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ured pravobraniteljice za djecu RH).

Sutra, zadnjeg dana Susreta, djeca će provesti u Hrvatskom saboru na jubilarnoj 12. tematskoj sjednici sa saborskim zastupnicima gdje će im se predstaviti važne teme za djecu, kao što su zdravlje, sigurnost, prevencija, dječja prava, međunarodna iskustva… Rad Dječjih foruma prepoznat je i van granica naše zemlje, pa su tako mali forumaši sudjelovali na Svjetskom summitu o djeci u Ujedinjenim narodima u SAD-u, Dječjem susretu o siromaštvu i socijalnoj isključenosti u Europskom parlamentu u Belgiji te na drugim međunarodnim konferencijama za djecu. Program Dječjih foruma i Dječjih vijeća uvršten je i u Nacionalnu strategiju za prava djece 2016.-2020., a strateški ciljevi europskih strategija za djecu provode se i u radu Dječjih foruma. Prvi Dječji forumi osnovani su u Varaždinu i Dubrovniku prije 25 godina.

Sanja Škorić, voditeljica projekta te tri mlade forumašice predstavile su Projekt u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: