Šarene torbice mlade arhitektice

Raznobojne i s mnogo različitih uzoraka, takve su torbice koje izrađuje mlada zagrepčanka Marija Brkljačić. Sama ih oslikava i traži put kako svoje torbice učiniti dostupnim zaljubljenim ženama diljem svijeta.

Nekada davno Marija Brkljačić je zazirala od boja, pa je samu sebe nazvala kolorfobom. Danas ova diplomirana arhitektica obožava boje, ali je svoj stari 'nadimak' iskoristila da tako nazove torbice koje dizajnira – colorphobice. U ovoj je priči naziv nastao mnogo prije ideje jer ona je došla ulaskom šivaće mašine Elme u Marijin život. Iako su njezini počeci u šivanju dok je još bila srednjoškolka neslavno završili, prvi puta kada je sjela za svoju mašinu nastalo je, za nju, malo čudo. Prva stvar koju sam napravila je bila mala kozmetička torbica, obična od tkanine i iako nije najljepša stvar koju sam napravila u životu u tom trenu sam mislila da jest. Baš sam se zaljubila u cijeli taj proces stvaranja nečega što je lijepo, što ima svrhu i korisno je, ističe Marija. Počela je raditi s umjetnom kožom, ali joj je nakon nekog vremena ona postala previše monotona, jednobojna, dosadna… Kako je i slikala cijeli život, shvatila je da može oslikati umjetnu kožu i onda od oslikane napraviti torbicu i svijet je ugledala njezina prva šarena torbica koja se, osim njoj samoj, svidjela i njezinim prijateljicama. Pa su uslijedili darovi za rođendane i slične prigode, a zamisao o prodaji nije joj bila, kako se kaže, ni na kraj pameti.

Kada su je ljudi na cesti počeli zaustavljati i pitati otkud joj torbica te prodaje li  ih, zaključila je da ih može i prodavati, kad se ljudima sve više i više sviđaju, objašnjava. Istraživanje materijala i tehnika kako napraviti dugotrajnu i kvalitetnu torbicu, te kako ju plasirati na tržište trajalo je godinu i pol. Dva tjedna nakon otvaranja dućana prodala je i prvu torbicu, za jednu djevojačku večer. Počeli su mi se javljati dućani koji bi prodavali moje stvari, prvo iz Amerike, onda iz Australije i na kraju iz Hrvatske.

Tako danas ove jednostavne torbice, s jednostavnim šarenim uzorcima najčešće kupuju strankinje, no i mnoge Hrvatice su zaljubljene u njih. Za svoje kupce Marija kaže da su mlađe žene koje vole statement torbicu da naglase njihov outfit, vesele…  Nisam naletjela da je neki 'mrgud' kupio moju torbicu. A baš je takva i Marija, vesela i zaljubljena u šarene stvari. Upravo na taj način se i izrazila i zadobila naklonost žena diljem svijeta kojima njezina mala šarena torbica zasigurno oboji i najtmurniji dan.