30. godina Eurokaza

Premijera projekta 'Plac – Cai Shichang' održat će se u Zagrebačkom plesnom centru, večeras u 21 sat, točno na dan kada je prije 30 godina održana prva predstava na Eurokaz festivalu.

'Plac - Cai Shichang' je interdisciplinarno-antropološko-plesni projekt u koreografiji jedne od najpoznatijih koreografkinja azijskog suvremenog plesa, Kineskinje Wen Hui, i izvedbi plesačica Zagrebačkog plesnog ansambla  (ZPA) - Andreje Jandrić, Sintije Kučić, Petre Valentić i Kasije Vrbanac. Istovremeno će u foajeu biti otvorena retrospektivna izložba Enfants terribles nikad ne stare, a nakon izvedbe u dvorištu ZPC-a relativno skromno proslavit će se tri desetljeća djelovanja Eurokaza.
 
Na današnji dan Eurokaz obilježava 30 godina od svog osnutka 1987. kada je kao dio kulturnog programa Univerzijade u Zagreb pozvao najznačajnije predstavnike novog europskog kazališta koji su otvorili teatar tehnološkim i znanstvenim dostignućima, vizualnim umjetnostima, filmu i videu, plesu i pokretu, a što će sve sljedećih desetljeća postati dominantnom tendencijom u području izvedbenih umjetnosti. Autentičnom selekcijom i stvaranjem odgovornog predstavljačkog konteksta za prikazane predstave, Eurokaz je izborio mjesto jednog od vodećih europskih festivala.
 
Osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća Eurokaz je ravnopravno sa zapadnoeuropskim festivalima sudjelovao u stvaranju platforme za mladu generaciju umjetnika koji su svojim smionim estetikama revolucionirali kazališni pejzaž Europe i svijeta. Na Eurokazu su se prvi puta artikulirali fenomeni ikonoklastičkog teatra, postmainstreama, vertikalnog multikulturalizma. Eurokaz je prvi hrvatskoj publici predstavio novi cirkus, body art, tradicionalno kazalište Azije ali i suvremeno kazalište i ples izvaneuropskih kultura, kao i  neke od danas najznačajnijih redatelja i koreografa prije nego su ih „ovjerili“ mainstream festivali i institucije. Svi koji su nešto značili u razvoju inovativnog kazališta od osamdesetih do danas bili su dio Eurokazova programa stoga se on može nazvati živom poviješću novog teatra.
 
Promovirajući prijeko potrebnu defestivalizaciju kulturnog života, Eurokaz u trenutku stupanja Hrvatske u Europsku uniju 2013. obilježava svoje posljednje festivalsko izdanje te od tada djeluje kao producentska kuća.
 
30. obljetnica Eurokaza bit će obilježena u Zagrebačkom plesnom centru večeras u 21 h premijerom kazališno-plesnog projekta Plac - Cai shichang, koprodukcijom Eurokaza, Zagrebačkog plesnog ansambla i Zagrebačkog plesnog centra, u koreografiji kineskih umjetnica Wen Hui i Jiang Fan i izvedbi plesačica ZPA. Reprize su na rasporedu 4. i 5. srpnja u 21 h.

Više o projektu, za emisiju 'Dobro jutro, Hrvatska' govorio je redatelj Branko Brezovec, a o povijesti Eurokaza govorila je Gordana Vnuk, osnivačica i umjetničke direktorica Eurokaza.