Život na relaciji Berlin-Zagreb

Vesna Pisarović nedavno je izdala novi singl naziva Balada koji se nalazi na njezinom jazz albumu Naša velika pjesmarica (The Great Yugoslav Songbook). Tim povodom razgovarali smo s Vesnom koja već nekoliko godina živi na relaciji Berlin-Zagreb.

Vesnu Pisarović već nekoliko godina uspješno plovi jazz vodama, a na novom albumu pjevačica je radila s eminentnim europskim glazbenicima. Riječ je o konceptualnom albumu koji objedinjuje 13 pjesama 50 i 60 - ih godina popularne jugoslavenske glazbe, kaže Vesna. Cijeli ovaj pristup interpretativni svim pjesmama je drugačiji nego kako sam pjevala prije pjesme na hrvatskom jeziku. Malo hladnije i s jednom distancom, i pjevala sam onako kako pjevaju jazz pjevačice.

Nakon diplome na Filozofskom fakultetu i uspješne pop karijere, Vesna je okrenula novu stranicu u životu. 2005. putuje u Den Haag na satove pjevanje, a potom je u Londonu magistrirala jazz. Tamo sam bila studentica koja je bila fokusirana na jazz program škole. Bila sam solidna učenica, pisala zadaće pripremala se za ispite. Otišla je jer je željela nešto promijeniti u glazbi koju radi. Osjećala sam se skučeno s izrazom kojeg sam imala, glas je bio pomalo umoran i promukao, nisam mogla pjevati što sam željela. Jazz je bio odgovor jer on je improvizirana glazba koja je stalno između rizika, mogućeg i nemogućeg, a onda kad se dogodi ono lijepo, onda je to najljepše što za mene ovaj planet može dati.

Trenutno živi i radi na dvije adrese, a dolasci u Hrvatsku uvijek iznova ispune je posebnom energijom. Kad dođem u Zagreb, ja sam toliko sretna, da bih pozdravila sve ljude oko sebe. Požega je krasna. Ali imam sreću da živim u Berlinu gdje se toliko toga zbiva, gdje se može toliko glazbenika sresti, i gdje se osjećam, i jesam na kraju krajeva, nitko i ništa.

Iako sada pjeva jazz, Vesna ne isključuje mogućnost da se opet vrati pop zvukovima. Ali ne mogu se vratiti na onaj način i s pristupom kojim sam pjevala prije. Promijenila sam se, promijenila sam stav prema muzici i drugačije vidim sve to. Čak bih jednu malu, običnu uspavanku drugačije pjevala…