Zagrebačka plaža puna knjiga od danas na Zrinjevcu

Plaža, ležaljke, knjige, kokteli, žuborenje vode - tipična 'morska' atmosfera može se idućih tjedan dana doživjeti i na zagrebačkom Zrinjevcu, gdje je počela manifestacija "More knjiga" izdavačke kuće Lumen.

Umjesto u pravo more, posjetitelji će do nedjelje, 9. srpnja, 'uroniti' u knjige na engleskom i hrvatskom jeziku - njih više od 200 odabranih po principu 'za svakog ponešto", a koje će besplatno, zavaljeni u ležaljke, moći čitati svakoga dana od 10 do 23 sata.

More knjiga ove se godine održava treći put, a novost je Facebook reading challenge, izazov kojim se, kao i cijelom manifestacijom, nastoji promicati čitanje i ljubav prema knjigama.

Ljubitelji knjiga na Facebooku će moći izazvati svoje prijatelje da objavljuju popise deset knjiga koje žele pročitati tijekom ljeta te tako dobiti priliku da osvoje neke od Lumenovih naslova, objasnila je voditeljica projekta Anamarija Žužul.

Po njezinim riječima, More knjiga prošlih je godina postala najpoželjnija ljetna gradska destinacija, no uoči prvog izdanja nisu bili sigurni kako će  plažu punu knjiga uspjeti postaviti usred grada.

"U početku smo bili jako skeptični zbog sulude ideje da donesemo 40 tona pijeska na Zrinjevac, no sve je prošlo fenomenalno, već iduće godine proširili smo program i svakim novim izdanjem nudimo nove i inovativne sadržaje", rekla je Žužul.

S obzirom na veliki broj ljudi koji prođu 'plažom', dio knjiga očekivano se ošteti, neke unatoč čuvarima i nestanu, a one koje ostanu u dobrom stanju se doniraju ili ostave za iduće izdanje, napomenula je.

Najavila je kako će se, uz središnje događanje, tijekom manifestacije održati i posebni programi - tajna projekcija Motovun Film Festivala, ljetni Somersby Sunset party i umjetnički događaj u sklopu kojega će mladi umjetnici kroz svoj medij kreirati nešto što za njih simbolizira strast čitanja.

Svaki dan održat će se Afterwork bookclub s posebnim popustima na knjige i koktele inspirirane književnicima i književnim likovima, a priredit će se i jungle jazz koncert uz Harry Gustavsson trio.

Zrinjevačku plažu koja se prostire na više od 300 četvornih metara uredile su mlade produkt i grafičke dizajnerice Laura Mrkša i Anta Bučević, u stilu džungle koja simbolizira divljinu i slobodu koju u svijetu mašte nude knjige.