Trudom i radom može se postići i nemoguće

Najbolji poticaj za napredovanje u obrazovanju i dobar vjetar u leđa uvijek je uspjeh starijeg i iskusnijeg. Da se i njima, koji sada tek sjede u školskim klupama (i kuhaju u školskoj kuhinji) može ostvariti san, da se u životu trudom i radom može postići i nemoguće, učenicima Ugostiteljskoturističkog učilišta u Zagrebu ispričao je i pokazao poznati izraelski kuhar Rani Hadid.

Kada se vrhunski chef primi posla i svoje znanje želi prenijeti učenicima koji će jednog dana krenuti njegovim stopama svi stoje i mirno i pažljivo promatraju. Rani Hadid, kuhar iz Izraela pokazao je kako pripremiti finu salatu s povrćem. Izrezali smo korabu, mrkvu, mentu i korijandar, začinili smo ju limunom i umakom koji se obično servira uz ovu salatu. Kad se ti okusi pomiješaju dobijemo fine okuse i hrskavu salatu, objašnjava. A dobra je, kaže, uz piće ili gril. Okusima tako možete nakratko otputovati u Izrael. No glavna zvijezda stola je riblji kadaif. Možemo ga servirati uz slatko ali ga možemo koristiti i kao glavno jelo. Dobro ide uz janjetinu, a možemo ga kao danas, servirati uz ribu. Ovdje sam pronašao lokalni kadaif i nadam se da će biti jednako dobar kao u Izraelu, ističe Rani. U što uopće ne sumnjamo, pogotovo kada vrhunski šef ima vrhunske pomagače u kuhinji.

Možda se ne čini spektakularno ali je svakako korisno. Ovakve suradnje od velike su važnosti za polaznike ove škole. Stječu se nova znanja, upoznaju različite kuhinje svijeta. Upoznali su već Francusku i Japansku kuhinju, otkriva Mato Đurović, mentor, nastavnik kuharstva. Interes budućih vrsnih kuhara za ovakvim radionicama, stjecanjem novih znanja i upoznavanjem novih kuhinja a time i novih kultura jako je velik.

Svijet kuharstva iznimno je zahtjevan i traži stalno unaprjeđivanje vlastitih znanja, vještina i mogućnosti – govori Rani Hadid, kuhar s bogatim međunarodnim iskustvom te dodaje: Učenici bi morali znati o drugim okusima iz cijelog svijeta. Izraelska kuhinja bogata je okusima koji su nam došli iz cijelog svijeta, tu su europski okusi ali i egipatski, libanonski, azijski. I ja duboko vjerujem da spojem svih tih okusa možemo dobiti izvrsna jela.

A recept za uspješno jelo je da ga kuhar sprema sa srcem. To je način rada velikih i uspješnih kuhara, a i najvažniji savjet s ove radionice