Zlatni lav osječkoj predstavi '260 dana'

Na završenom međunarodnom festivalu komornog teatra u Umagu predstava '260 dana' HNK u Osijeku osvojila je Zlatnog lava. Predstava je proizišla istoimene knjige sjećanja Marijana Gubine koji je kao dječak je proveo 260 dana u zarobljeništvu u selu kraj Vukovara.

Grand Prix 18. međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav u Umagu dodijelio je predstavi '260 dana' HNK u Osijeku, u režiji Dražena Ferenčine i dramatizaciji Ane Prolić. Predstava proizišla istoimene knjige sjećanja Marijana Gubine koji je kao 10-godišnjak proveo 260 dana u zarobljeništvu u selu kraj Vukovara. Ovo nipošto nije zloguka predstava koja ljudima u svijest vraća mržnju ili želju za osvetom. Upravo suprotno, sukladno s pobudama Marijana Gubine, ona poziva na oprost, snošljivost, miran i spokojan suživot na zemlji, koju ljudi tako često, prečesto, pretvaraju u pakao.

Scenografi su Deni i Martino Šesnić, kostimografkinja Saša Došen Lešnjaković, glazbu potpisuje Mate Matišić, suradnik za scenski pokret je Alen Čelić, svjetlo je oblikovao Deni Šesnić, a video Martino Šesnić. Glume: Aljoša Čepl, Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zupković, Matea Grabić, Ivan Ćaćić, Zorislav Štark i Neven-Lucian Davidović.

Gubinu i njegovu obitelj u zatočeništvu su krvnički mlatili. Sestru su mu silovali pred očima čitave obitelji. No, usprkos svemu, Gubina kaže da nikoga ne mrzi, već se 'zauzima za suživot i suradnju među narodima'. Dvoje zločinaca koji su silovali njegovu sestru naknadno je završilo pred sudom. Prije godinu i pol dana osuđeni su na 12,5 godina zatvora. Gubina se prisjetio i kako su se patnje njegove obitelji nastavile i nakon što su pušteni iz zatočeništva. Najstarija sestra ostala je, kako kaže, 'u rukama zla'. Ona je ostala zarobljena ukupno 18 mjeseci. Otac poginuo u ratu, mlađa sestra mu umrla na rukama

A kako su se u svemu snašli glumci? Dojmljivo, u najmanju ruku. Odnosi se to i na autora Gubinu, koji se posljednji pojavljuje na sceni i zaokružuje čitavu priču.

Nakon što je prošlo šest godina od početka projekta, a dvije godine od praizvedbe predstave i kad je već odavno obilježena 50. izvedba predstave '260 dana', veseli razvoj cjelokupnog projekta. Cijela ekipa još se sjeća i prijašnjih nagrada: 25. Marulićevi dani u Splitu donijeli su nagradu za dramatizaciju teksta Ani Prolić, kao što su svi sudionici projekta na istom festivalu nagrađeni Nagradom publike za najbolju predstavu. Uslijedio je ubrzo i 22. festival glumca, na kojem je predstava '260 dana' dobila nagradu za najbolju predstavu u cijelosti i, naposljetku, krajem 2015. godine uslijedile su dodatne dvije nagrade koje HNK Osijek upisuje u povijest nagrađivanih predstava, s ukupno pet nagrada za jednu predstavu u jednoj godini - to su Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju dramatizaciju i Nagrada za najbolju predstavu.

O ovom projektu za 'Dobro jutro' govorili Marijan Gubina, autor knjige '260 dana' i Dražen Ferenčina, redatelj predstave: