4. Hrvatska flautistička akademija

U organizaciji Petar Ćurić agencije i Gradskog kazališta 'Zorin dom', četvrtu godinu zaredom Karlovac je od 2. do 9. srpnja postao prava mala svjetska flautistička meka. U sklopu događanja posvećenih proslavi Dana grada, doslovno su ga 'okupirali' brojni flautisti i flautistice iz zemlje i svijeta te njihovi uzori - neki od ponajboljih flautista i flautističkih autoriteta na kugli zemaljskoj.

Peter-Lukas Graf jedan je od ponajboljih švicarskih flautista svih vremena, a bio je i učitelj Emmanuela Pahuda (prve flaute Berlinske filharmonije). Talijan Michele Gori virtuoz je jazz flaute i jedan od pionira električne flaute u Europi. Francuz Philipe Allain-Dupre stručnjak je za ranu glazbu, izučavatelj povijesnih glazbala i profesor na Konzervatoriju u Bruxellesu, dok je Pierre-Yves Artaud majstor suvremenog i klasičnog repertoara, bivši profesor na Pariškom konzervatoriju te programski savjetnik Hrvatske flautističke akademije na kojoj aktivno sudjeluje od njenih početaka. Međunarodno je ovaj događaj poznatiji kao 'Croatia Flute Academy', a u posljednje četiri godine Petru je uspjelo što nikada nikome nije – ne samo u Hrvatskoj, nego ni u široj regij.! A to je da flautisti svih godišta i tehničkih razina mogu na jednome mjestu pohađati radionice iz široke lepeze glazbenih stilova, od klasike i suvremenog repertoara, rane glazbe, baroka i renesanse, do jazz flaute, električne flaute i etna, kaže Pierre-Yves Artaud, doajen svjetske flautističke scene.
 
I doista, prvi dolazak, kao predavača na ovim prostorima, Dietera Fluryja, dugogodišnje prve flaute Bečke filharmonije te ujedno generalnog direktora orkestra u periodu 2005. – 2014. na ovaj seminar u Hrvatsku, točnije u Karlovac, puno govori o uspjehu, ne samo Hrvatske flautističke akademije, već i kompetencijama Petra Ćurića kao uspješnog kulturnog menadžera.

O akademiji i svojim prvim dojmovima za Dobro jutro govorili su Dieter Flury, dugogodišnja prva flauta Bečke filharmonije i organizator Petar Ćurić.