Prvakinja Hrvatske u dresurnom jahanju

Petnaestogodišnja Vanda Ljolje hrvatska je prvakinja u dresurnom jahanju. Sa svojom kobilom Ašen sprema se za Europsko prvenstvo.

15-godišnja zagrebačka gimnazijalka Vanda Ljolje dane provodi na sasvim drugačiji način od svojih vršnjakinja. 3 godine u nizu hrvatska je prvakinja u dresurnom jahanju u kategoriji mladih jahača. Osvojila je balkansko prvenstvo prošle godine, a prva je iz Hrvatske sudjelovala na europskom prvenstvu. Počela je jahati kada je imala 9 godina. Jahanje joj je, kaže otac Bruno postalo najvažnije u životu. Umjesto na moru, kao nekada, ljeta najradije provodi u Zagrebu trenirajući.

Na dresurnim natjecanjima konj mora pokazati osnovne kretnje: hod, kas, gallop te prijelaze iz jedne vrste kretanja u drugi,  dok mu jahač daje signale tijelom. Vanda trenira i natječe se zajedno s Ašen, kobilom koju obožava i s kojom se odlično slaže. Vanda i Ašen zajedno putuju i na natjecanja po svijetu. Za njih nema  predaha ni za vrijeme ljetnih praznika. Zajedno će u Nizozemsku gdje će se pripremati za europsko prvenstvo. Vanda trenira 6 dana u tjednu po 3 sata, a uz to ispunjava i školske obaveze. Konji i dresurno jahanje njezina su najveća ljubav.