Ljetni oratorij za djecu i mlade

Ljetni oratorij u organizaciji salezijanaca održava se cijeloga srpnja okupljajući djecu i mlade na molitvama i kreativnim radionicama. U Zagrebu se održava na četiri lokacije: u Podsusedu, Rudešu, na Jarunu i Knežiji. Ekipa Dobrog jutra posjetila je oratorij Don Bosca u Župi Marije Pomoćnice na Knežiji.

Kada završi školska godina, vrijeme je za ljetni oratorij. Od devedesetih godina organiziraju ga salezijanci u svim većim hrvatskim gradovima prenoseći na djecu i mlade katoličku vjeru i salezijansku karizmu. Kroz razne aktivnosti, duhovne i kreativne radionice, šport, ples, glazbu, pokušavamo mladima ponuditi jedno duhovno iskustvo. I preko stvari koje oni vole dati im Isusa, objašnjava don David Leskovar, voditelj oratorija.

Posao animatora nije lagan, ističe animatorica Tea Vađon, ali osjećaj ispunjava i daje snagu da idem dalje s osobnim problemima u svome životu.  Djeca su oduševljena. Možda se na početku neki čak i boje, jer im se neda ići u oratorij, plaču pred roditeljima da ih ne ostavljaju, a na kraju im to bude prekrasno iskustvo i ne žele ići doma. Neki čak odustaju od mora da bi bili na ljetnom oratoriju,  otkriva don David. Djeca najbolje reagiraju na sportske aktivnosti jer se nakon završetka škole žele opustiti i igrati se. No i duhovne radionice rado posjećuju jer, kako kaže Tea, djeca vole iskazati svoje mišljenje i pokazati svoj stav. 

Ljetni oratorij namijenjen je djeci od 3. do 8. razreda osnovne škole. Svako druženje počinje molitvom, a ove je godine glavna tema i misao svih okupljanja obitelj. Naš vrhovni poglavar, salezijanski, nam je dao tu temu i papa Franjo ju je na poseban način podcrtao. Željeli smo kroz razne radionice, igrokaz i molitvu provući tu temu s mladima. Razmišljati o svim temama koje su vezane za obitelj, zajedništvo, povjerenje, oprost... , kaže don David. Kroz cijelu godinu pokušavamo okupljati djecu i mlade. Oko Don Bosca, oko Isusa. A posebno iskustvo i kruna cjelogodišnjeg rada je upravo ljetni oratorij.

Vrata oratorija otvorena su sve do kraja srpnja, a raznolike radionice mladima će pomoći u ljudskom, društvenom i duhovnom rastu.