Vrt zadarske OŠ Šime Budinića

U projektu Naljepši školski vrtovi u Hrvatskoj ove godine sudjeluje i zadarska Osnovna škola Šime Budinića. U utrci za naj vrt čak je 100 vrtova vrtića, osnovnih i srednjih škola iz svih županija. Svrha je akcije naučiti djecu da vole i cijene prirodu te da prepoznaju ljepotu podneblja u kojem žive.

Za budućnost vrta zadarske Osnovne škole Šime Budunića straha nema. O njemu brigu vode svi. Mali vrtlari, tek stasali prvašići, ozbiljni su baš kao pravi vrtlarski stručnjaci. Nose rukavice, poljevače, male motike - u vrt se ne može bez alata. Pomoć bilju i cvijeću je potrebna posebno ljeti kad su temperature visoke. Svi znaju da biljke treba redovito zalijevati. U skupini malih vrtlara trenutačno je 15-ak djece. A u vrtu njihove osnovne škole 200-njak različitih biljaka. 'Od autohtonih biljaka amožemo izdvojiti masline. Imamo 38 stabala maslina iza škole.  Djeca intenzivno sudjeluju u preradi maslina. Odlaze u uljare gdje uče o preradi maslina i vrijednosti maslinovog ulja.', ističe Mihovila Nakić, profesorica biologije i prirode.
Začinsko i ukrasno bilje, čak sedam stabala murve... raskoš je vrta u središtu grada. Posla dovoljno za sve. Osnovna škola Šime Budinića uključena je u četiri međunarodna ekološka projekta. Njihov je glavni cilj osvijestiti učenike o utjecaju moderne tehnologije na kvalitetu življenja.  U vrtu škole Šime Budinića diše se punim plućima. Na ponos svih koji se za njega brinu.