Uzbudljiv krimić - pravo je ljetno štivo

Ljubitelji uzbudljivih krimića odavno su upoznali i zavoljeli Larsa Keplera. I znaju da je to pseudonim iza kojeg se krije švedski autorski i bračni par: književnica Alexandra Coelho Ahndoril i njezin suprug, dramaturg i književnik Alexander Ahndoril, koji nose titulu najmračnijih kraljeva skandinavskih trilera.

S prvim kriminalističkim romanom "Hipnotizer" iz 2009. godine osvojili su i čitatelje i kritiku, najprije u Švedskoj, a potom u čitavom svijetu. Poveznica romana je osebujni, vrlo sposobni, inspektor Joona Linna, čija se osobna tragedija labavo raspliće kroz nastavke. Zbog velike empatije  svakoj istrazi pristupa s jednakim žarom. Romani uvijek u sebi sadrže i određene podteme - švedski sustav socijalne skrbi, hipnoza, glazba, spiritizam, što je doista kazna i tko je zaista žrtva 

Peti roman, psihološki triler iz serije o inspektoru Jooni Linni, posebno je uzbudljiv i zbog "uskrsnuća", jer na kraju četvrtog romana bili smo sigurni da je sposobni i intuitivni inspektor Linna mrtav. No, "Uhoda" ga vraća u igru, a tu su i ostali likovi koje smo već upoznali u dosadašnjim romanima. Serijski ubojica Jurek Walter iz četvrtog nastavka Keplerovih slučajeva sigurno je mrtav jer su pronađeni njegovi ostaci, ali inspektor Joona Linna je nestao. Neki tvrde da je sigurno mrtav. Za to vrijeme Joona je na sjeveru Švedske u zabitom selu , odglumio je vlastitu smrt da bi spasio ženu i kćer od otmice i smrti, no njegova je žena umrla i Joona se vraća u Stockholm i sa svojim kolegama ubrzo je uvučen u rješavanje serije misterioznih ubojstava mladih žena.

Neposredno prije ubojstva, serijski ubojica s tajne adrese policiji šalje filmske scene uhođenja koje su snimane kroz prozor stana u kojem žrtva živi. U prikazima voajerizma napetost je ovog romana. Prikazivanje filma je znak da su žene u tom trenutku već ubijene. Njihova tijela pronađu nekoliko dana nakon ubojstva, a ubijene su okrutno. Ovaj novi val nasilnih smrti istražuje inspektorica Margot Silverman koja se želi dokazati kolegama kao dostojna zamjena svojem navodno pokojnom prethodniku. U slučaj se uključuje umirovljeni psiholog i hipnotizer dr. Erik Balk. On se odmah sjeti identičnog ubojstva  od prije desetak  godina. Kopira li netko osuđenog ubojicu ili je u pitanju novi ubojica? Kada Erik vidi fotografije i imena tih žena shvati da je poveznica upravo on jer je sa svim žrtvama bio u kratkim vezama. Tada se u slučaj uključuje teško bolesni inspektor Jonna. Ni Joona, ni policija ni Erik ne uspijevaju povezati stvari, a već su četiri žene ubijene. Erik pokušava hipnozom izvući istinu i rješenje teškog slučaja.

Preokreti su neočekivani i do samog kraja ne naslućujemo kako će priča završiti. Kraj je šokantan i vješto ispričan. U mračnom trileru, na gotovo petstotinjak stranica, autori nekoliko puta priču odvedu sasvim neočekivanim smjerom. Iako identitet serijskog ubojice doznajemo mnogo prije samog kraja romana, on ostaje podjednako uzbudljiv do zadnje rečenice, jer žrtve nekoliko puta moraju pobjeći iz smrtonosne zamke. No, uz sva uzbuđenja policijske potrage i mnogostrukih - vrlo okrutnih - ubojstava ovaj triler skriva i jednu uzbudljivu potpriču o tome koliko psiholozi pomažu policiji u rješavanju zločina, a koliko im mogu odmoći, pa i odvesti ih na potpuno pogrešan trag. Dokle može ići čovjek željan emocija koji ima bezgranične potrebe biti voljen?  Strava proizlazi iz toga što znamo da su uhode svuda oko nas i da je opasnost realna. Ahndorilovi se bave jednim od najvećih ljudskih strahova, da nas netko prati, potajno promatra i snima u najintimnijim trenucima.