Izložba 'Fakultetsko dobro Maksimir'

Danas se u 13 sati, povodom Međunarodnog dana arhiva, u Državnom arhivu u Zagrebu, Opatička 29, otvara se izložba pod nazivom Fakultetsko dobro Maksimir.

Izložbom o fakultetskom dobru u Maksimiru, koju sačinjava 99 izložaka, zainteresiranoj javnosti  predstavit će se zanimljive primjerke dokumenata iz katastarske, zemljišnoknjižne, kartografske i građevinske dokumentacije sadržane u arhivskim fondovima i zbirkama Državnog arhiva u Zagrebu. Kao dopunu tim dokumentima izabrano je i nekoliko dokumenata drugih ustanova, te literature, koji sadrže bitne informacije o predmetu izložbe ili pridonose njenoj zanimljivosti.
 
Područje na kojem se danas nalazi fakultetsko dobro u Maksimiru bilo je do kraja 1921. u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije. Na tom je području zaslugom prvo zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca, a potom i nadbiskupa Jurja Haulika uređen velik javni perivoj s ciljem da ga koriste svi stanovnici Zagreba i njihovi gosti. Sastavni dio parka Maksimir, koji danas ima status prirodnog i kulturnog dobra, je majur na njegovom jugoistočnom dijelu, koji je nadbiskup Haulik uredio kao uzorno poljoprivredno gospodarstvo temeljeno na suvremenim dostignućima agronomske struke.
 
Ideju o obilježavanju Međunarodnog dana arhiva pokrenulo je Međunarodno arhivsko vijeće (ICA - International Council on Archives), međunarodna strukovna neprofitna udruga svjetske arhivske zajednice, na kongresu arhivista u Beču 2004. godine. Međunarodni dan arhiva se održava 9. lipnja, na dan osnutka ICA-e. Međunarodni dan arhiva u Hrvatskoj je prvi puta obilježen 9. lipnja 2008.
 
Otvorenje će nadopuniti glazbeno-vokalni intermezzo gđa Natalije Kralj s Muzičke akademije u Zagrebu, koja će izvesti par arija koje je izvodila i Sidonija Rubido-Erdödy, hrvatska operna diva koja je stanovala u palači Erdödy-Drašković u kojoj je danas smješten Državni arhiv u Zagrebu.

O obilježavanju Međunarodnog dana arhiva i Državnom arhivu za Dobro jutro govorili su doc. dr. sc. Živana Heđbeli, ravnateljica Državnog arhiva u Zagrebu i Damir Validžić, viši arhivist.