Sea Help pomaže nautičarima na Jadranu

Osam žutih jurilica čini flotu Sea Helpa duž cijelog Jadrana - sa sjedištem u Puntu i bazama u Malom Lošinju, Puli, Zadru, Tribunju, Šolti i Orebiću, a uskoro i u Splitu.

U 12 godina postojanja, ovaj vodeći komercijalni pružatelj usluga i pomoći nautičarima na našem dijelu Jadrana, odradio je više od 5 tisuća intervencija. Surađuju s Nacionalnom središnjicom za traganje i spašavanje na moru u Rijeci, svim lučkim kapetanijama i pomorskom policijom. Iako im je primarna zadaća interveniranje pri kvarovima i tegljenje, također spašavaju živote. Imaju tri nominacije i posebno priznanje Plave vrpce Vjesnika, a za podizanje razine sigurnosti na Jadranu nagradilo ih je i Ministarstvo mora. Naime, uz 120 tisuća upisanih brodica, tijekom sezone nam dolazi još 65 tisuća stranih, a tu je još 3 i pol tisuća jahti na čarteru s oko 600 tisuća uplovljavanja i isplovljavanja.Tako primjerice; od 1500 nesreća u zadnjih 5 godina, 270 završava sa spašavanjima. U ukupnom broju intervencija i spašavanja komercijalni spasitelji pomažu sa znatnih 15 posto i na mjesto havarije stižu u roku zlatnog sata. No, da bi nacionalna služba za traganje i spašavanje u istom roku mogla biti u svakoj točki gdje se može nešto dogoditi, trebalo bi 25 plovila s kompletnim posadama raspoređenih duž cijelog Jadrana.

Međutim, toliko brodova samo za koji mahom rade u sezoni nisu isplativi, pa njihove zadaće obavljaju multifunkcionalni brodovi lučkih kapetanija i pomorske policije.