Riječki mikrobiolozi prvi predviđaju onečišćenje mora

Prvi u Europi naši su znanstvenici, riječki sanitarci, razradili model za predviđanje mikrobiološkog onečišćenja mora, koji u pozadini koristi specifično strojno učenje. Uz redovan nadzor koji se na hrvatskome dijelu Jadrana provodi svakih 14 dana, analizirali su uzorke mora svaka četiri sata i tako dobili vrijedne podatke.

Ovakav monitoring ima brojne benefite; prvenstveno zaštitu zdravlja kupača, zatim pravilno upravljanje plažom, praćenje funkcioniranja kanalizacijskog sustava i drugo. Time Kvarner i Hrvatska postaju jedina europska destinacija sa svakodnevnom prognozom kakvoće mora. Najgušći nadzor plaža koje se uzorkuju je upravo na Kvarneru, na čak 250 mjesta.

A po prvi puta se prate i one najudaljenije - na otocima Susku, Unijama i Iloviku. Zahvaljujući ovome novome sustavu nisu pokrivene samo točke nadzora, već cijeli obalni pojas. Sada suradnju s riječkim timom mikrobiologa žele znanstvenici mnogih europskih sveučilišta, a njihov rad je objavljen u prestižnom svjetskom časopisu Water Research.