Glavobolja nije bolest, glavobolja je simptom

Glavobolja nije bolest, glavobolja je simptom. U većini slučajeva nije opasna, ali u određenom postotku može biti smrtonosna.

Glavobolja prema riječima neurologinje prof. dr. sc. Vanje Bašić Kes, predstojnice Klinike za neurologiju KBC Sestre milosrdnice, može biti i prvi simptom krvarenja ili tumora, a da čovjek nije niti svjestan. Stoga svaka glavobolja koja je neuobičajena, drugačija zahtjeva detaljnu obradu. Liječniku se treba javiti ako nastane naglo, ako ne reagira na analgetik koji se uzeo, ako je praćena vrtoglavicom, mučninom ili povraćanjem.

Prema liječničkim klasifikacijama postoji preko 100 vrsta glavobolja, a najvažnije je razlučiti radi li se o migrenskoj ili tenzijskoj. Migrenska je često nasljedna. Točan uzrok kao i mehanizam zašto se pojavljuje još se ne zna pa zbog toga nema ni adekvatne terapije, ali kako spominje prof. Bašić Kes očekuje se da bi se u svijetu slijedeće godine mogli pojaviti ciljani lijekovi.

U KBC Sestre milosrdnice je i Referentni centar za glavobolje gdje najtežem pacijentima stoji na raspolaganju široka mogućnost terapijskih metoda.