Film "Neželjena baština" najbolji dokumentarac festivala u Ischiai

Dugometražni dokumentarni film "Neželjena baština" redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film na 15. Ischia film festivalu u Italiji.

Stominutni film Neželjena baština govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika antifašističkoj borbi u Drugome svjetskom ratu. Film je do sada osvojio 1. nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu i Zlatnu nagradu za najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu, a svoju svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine. Hrvatsku premijeru doživio je ove godine na ZagrebDoxu.


Stručnim žirijem festivala, koji se održao od 4. lipnja do 1. srpnja na talijanskom otoku Ischia, predsjedao je istaknuti poljski redatelj Krzysztof Zanussi. Cilj tog filmskog festivala je da kroz filmove promovira kulturni identitet zemlje i posebnosti lokacija korištenih u filmskoj naraciji, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta.

Žiri je, priopćila je producentska kuće Artizana, u obrazloženju nagrade istaknuo da je "detaljan posao rekonstrukcije odnosa s neugodnim umjetničko-spomeničkim nasljeđem, koji redateljica Irena Škorić, zbog biografskih razloga nekompromitirana tim razdobljem, započinje igrom: popunjavanjem albuma sa sličicama spomenika bivše Titove Jugoslavije.; ti spomenici nijemi svjedoci prošlosti koja je bila svakodnevnica mnogih generacija danas su zaboravljeni i napušteni; redateljica  pripovijeda o odnosu koji su ljudi i hrvatski teritorij očuvali s tom poviješću".

Snimanje cijelog filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, trajalo je nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić a skladatelj Ivo Josipović.