Na Dubrovačkim ljetnim igrama - o slobodi

Prije 68 godina pojavila se zamisao o spajanju renesansnog i baroknog ugođaja Dubrovnika i njegova intelektualnog europskog duha – tako su nastale danas slavne Dubrovačke ljetne igre.

Uoči otvorenja festivala, koje je najavljeno za ponedjeljak 10. srpnja, predstavljen je program naše najveće kulturne manifestacije koja je zadržala ambijentalnost i tradiciju, istodobno propitujući suvremenost. Tema ovogodišnjeg festivala je sloboda koju će tematizirati i glazbene i dramske izvedbe – njih više od 80, koje će biti priređene na 15-ak dubrovačkih lokacija.

Premijerni dramski program 68. festivalske sezone čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi djelovanja pojedinca u krutim okvirima zadane društvene zbilje: "Gospoda Glembajevi" premijerno će biti izvedeni, prvi put na Igrama, početkom kolovoza u režiji Zlatka Svibena u Umjetničkoj galeriji sa sjajnim glumačkim ansamblom koji predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea, a "Marin Držić Viktorija od neprijatelja" premijerni je na programu 20. kolovoza u parku Umjetničke škole, a u povodu 450. obljetnice smrti tog komediografa - prema konceptu i dramaturškom oblikovanju teksta Hrvoja Ivankovića predstava je sastavljena pretežno od fragmenata Držićevih djela.

Svečanost otvorenja, prema scenariju Mladena Tarbuka i Ivane Lovrić Jović, režiraju Ivan Miladinov i Igor Barberić. Pod ravnanjem Tarbuka glazbu izvode Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor te Mješoviti zbor Libertas. Uz članove Festivalskog dramskog ansambla, nastupit će i Folklorni ansambl Linđo, Kazališna družina Kolarin, Plesni studio Lazareti, KUD Stjepan Radić te Udruga Žonglerata.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture  pogledajte na usluzi HRTi.