Zagorkina "Kći Lotrščaka" otvara 32. zagrebačko histrionsko ljeto

Predstava "Kći Lotrščaka" u režiji Zlatka Viteza otvorit će u subotu 8. srpnja na Ljetnoj pozornici Opatovina 32. zagrebačko histrionsko ljeto, čime će Glumačka družina Histrion ponovno nakon 27 godina oživjeti romantičnu priču Marije Jurić Zagorke o vjernosti, dobroti i ljubavi.

Kći Lotrščaka, povijesna romansa objavljena 1921, godine, smještena u 16. stoljeće, u čijem centru je Manduša - mlada djevojka, zlatne kose, plavih očiju te dobre duše. Kada čovjek nazvan od strane svećenstva Antikristom, dođe u grad i razori lokalno okupljalište, svećenstvo ga osudi na egzekuciju. Nakon što je biskup dao na javnost njezinu pravu priču, kako je zapravo dijete neznanih roditelja, ostavljena na pragu kule Lotrščak, Manduša postaje socijalni otpadak, te posljedično u želji da spasi jedan život odluči se žrtvovati spašavajući Antikrista, pravim imenom Divljan, od smrti, pružajući mu utočište braka. Pristavši, Divljan i Manduša oboje budu protjerani iz grada i njihova komplicirana priča se tek počinje odmotavati kroz otvorenu bitku hrvatskog turopoljskog plemstva protiv strane vlasti utjelovljene u Brandenburg rodstvu, ujedinjenog s Kaptolskim klericima.

Legendu o postanku Zagreba kroz romantičnu priču o vjernosti, dobroti i ljubavi prepričavat će Glumačka družina Histrion na Opatovini. Opatovinom će se ponovno prošetati Divljan, Manduša, stari Plemenščak, Barilec, vojnici, građani koji su se molili svetom Emeriku i oni koji su štovali svetog Marka. U predstavi glume: Vini Jurčić, Ivan Čuić, Zlatko Vitez, Franjo Kuhar, Žarko Savić, Pero Juričić, Davor Svedružić, Ivica Pucar, Žarko Potočnjak, Ivan Magud, Martin Kuhar, Mirela Brekalo-Popović, Zlatko Ožbolt i Ivan Jončić. Predstava će se igrati svaki dan (osim nedjeljom i ponedjeljkom) u 21 sat u parku Opatovina.