Upoznajte Zdravopark

Već 23 godine HRT dijeli nagrade za najljepše školske vrtove. Ove se godine na natječaj javilo stotinjak ustanova. Među njima i dječji vrtići, a mi smo jedan od njih posjetili – dječji vrtić Radost u Jastrebarskom.

Na ulazu u ova vrt dočekat će vas natpis 'Dobrodošli u naš Zdravopark'. Jer, reći će vam, sve je tu sve zdravo! Vrtićko dvorište prepuno zdrave hrane – povrća i voća. Sve to treba redovito okopavati, zalijevati, čistiti, njegovati. Ovo je naš permakulturalni oblik povrtnjaka gdje imamo eterično ulje i povrtnice, sve sadnice koje smo dobili od djedova, baka, roditelja, sve smo posadili ovdje, objašnjava Mihaela Pustaj, odgajateljica. Ovdje rastu jabuke, trešnje, šljive, dunje, marelice. I desetak vrsta povrća. Ove sezone najponosniji su na tikvice i kukuruz.

Dok obrađuju svoj vrt, dječja mašta radi sto na sat. 'Vrtić ćemo pretvoriti u restoran!', čuje se od mališana. Na drugom kraju dvorišta – mala ekooaza. Sjenica u kojoj pjevaju Eko himnu, tu je i bunar s vodom, ali djeci je najdraže jezerce s drvenim mostom. U tom dijelu parka staza je taktilna pa djeca njome hodaju bosa i tako razvijaju svoja osjetila. Djeca najviše uče iz onoga što sami vide i sami isprobaju. U vrtu raste nekoliko autohtonih biljaka, koje se obogaćuju iz sezone u sezonu. Zasadili su i viseći vrt – u plastičnim bocama. Djeca u prirodnom okruženju lakše poimaju ekološke teme, kaže ravnateljica. Upravo je ekologija okosnica vrtića, pa su nedavno dobili i zelenu zastavu. Osnovna ideja, kad smo krenuli uređivati ovaj park bila je estetska nota – da ulaz u vrtić lijepo izgleda, a kako smo mi i odgojno obrazovna ustanova težimo k tome da ga možemo iskoristiti i u edukativne svrhe, ističe ravnateljica Jadranka Stojković.

Dječji vrtić Radost pohađa 570 djece. Za njih se brine 56 odgajateljica. Svi se oni nadaju da će upravo njihov vrtić osvojiti nagradu za najljepši vrt.