Jennie i Justin

Jennie Hendrickson Hrvatica je koja od rođenja živi u Pittsburghu. U Americi je upoznala i svog sadašnjeg supruga Justina, mornaričkog dočasnika, koji je u ratu u Iraku ostao bez noge.

Jennie je Justina upoznala prije 12 godina, a zaručili su se nakon četiri mjeseca veze. Prije nego što je upoznao ljubav života Justin je u Iraku, gdje je služio kao mornarički dočasnik, stradao od improvizirane eksplozivne naprave i ostao bez noge. Kad sam upoznala Justina radila sam kao instruktorica plesa. Rekla sam Justinu da bismo trebali otići na ples, a on mi je odgovorio da bi to bilo baš krasno. Pitala sam ga zašto, zar ima dvije lijeve. A on će: 'Ne, imam samo jednu nogu.' Bilo je pomalo neugodno, nisam očekivala takvu reakciju. Onda mi je pokazao svoju protezu. Nisam ga uopće doživljavala kao invalida, prisjeća se Jennie prvih susreta.

Ja sam se samo želio maknuti iz Beaver Countyja, mjesta u kojem sam živio, i vidjeti svijeta. Postao sam vojni bolničar. Ranjen sam u mjestu malo izvan Falluje. Vozili smo odostraga na kamionu. Pogodila nas je improvizirana eksplozivna naprava. Svi momci u vozilu su bili ranjeni. Vozač je poginuo. Meni je raznesena desna petna kost, morali su mi amputirati potkoljenicu, govori o sebi Justin.

Jennie je po tati Hrvatica, a prvi je put našu zemlju posjetila prije dvije godine. Rođak Damir tada ju je odveo sve do Dubrovnika, a za Jennie je to bilo nešto što nikad neće zaboraviti. Ljubav prema Hrvatskoj bila je ljubav na prvi pogled. Nažalost, prošle godine oboljela je od tumora na mozgu i prošla ciklus zračenja te započela s kemoterapijom. Justin i ona nadaju se kako će uskoro živjeti u kući prilagođenoj njegovu invaliditetu, koju financira udruga Homes for our Troops.

Nedavno je Justin Jennie iznenadio obnovom bračnih zavjeta, nije imala pojma. Jedan dan me bila pogledala i rekla da nisam dovoljno romantičan. Rekao sam: "Samo čekaj..." Mislim da sam sad miran nekoliko mjeseci. Nekoliko godina, iskren je. A Jennie na to kaže:  Volim ga svim svojim bićem. Iako se ovo dogodilo, jedva čekam da vidim što će biti u budućnosti. On je dobio drugu priliku za život. Mislim da su naši planovi za budućnost u ovom trenutku jednostavno živjeti svaki dan, uživati. Putovati, živjeti svaki dan punim plućima.

Jenniena je velika želja da Justinu uskoro pokaže sve ljepote Hrvatske koja ju je toliko očarala i ostavila bez daha. Sudeći po njihovu optimizmu i želji za životom ne sumnjamo da će se to uskoro i ostvariti.