Staro plutajuće brodogradilište kao nova ljetna pozornica

Integracija industrijske baštine u kulturnu, društvenu i urbanu scenu te pretvaranje objekata u nove kulturne platforme cilj je inicijative arhitektice Bojane Vuksanović koja će idejno rješenje transformacije jedinstvenog plutajućeg doka predstaviti u zagrebačkoj galeriji HDD-a.

Projekt je dio inicijative za očuvanje plutajućeg Doka 9, jedinog preostalog objekta ove vrste iz austro-ugarskog vremena u svijetu, koji se trenutno nalazi u Cresu. Idejni projekt predlaže očuvanje i reanimaciju tog objekta kao predmeta hrvatske industrijske i kulturne baštine te sprječavanje njegova odlaska u rezalište u trenutku kad prestane biti u funkciji u okviru Brodogradilišta Cres. Projekt predviđa da bi u budućnosti mogao biti u upotrebi kao ljetna pozornica za multimedijske umjetničke intervencije, izložbeni prostor za makete brodova i fotografije iz pomorske povijesti, knjižnica i arhiv, prostor za umjetničke ateljee i rezidencije, predavanja, koncerte, kazališne predstave, kino, ali i kao vez za dvjestotinjak manjih brodica te bi na taj način generirao i nove umjetničke sadržaje, pojašnjavaju organizatori prezentacije.

Takav objekt, koji je i sam po sebi svojevrstan „muzej brodogradnje“, predstavljao bi novi sloj grada, artefakt koji govori autentičnu priču jedne kulturne povijesti i pritom stvara nove vrijednosti. Sve ove različite funkcije i sadržaji mogli bi u budućnosti koegzistirati uz „glavnu ulicu“ – palubu doka, do dolaska na krajnju točku, s koje se pruža pogled na more. Zidovi gornje palube doka dugački 100m s jedne i druge strane postali bi šetnice s pogledima u unutarnju “ulicu” doka i na cijeli grad, ističe se u najavi izložbe.

Ovaj dok izgrađen je za potrebe austro-ugarske mornarice početkom prošlog stoljeća (1913.), a nakon 104 godine još uvijek je u funkciji. Kroz cijelo to dugo razdoblje bio je u upotrebi u vojskama Austro-Ugarske, ItalijeJugoslavije i Hrvatske od njene samostalnosti. Pritom je više puta mijenjao lokacije, od Pule gdje je izgrađen, preko Tivta, do Cresa gdje se nalazi od 1983. godine.

Izložba se otvara u srijedu 12.7.2017. u 20 sati u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu, a ostaje otvorena do 21. srpnja.