Koji koncert odabrati?

Ljeto u MSU dolazi svom kraj. Večeras na krovu sviraju Detour, a slijedeće subote kao zadnji u nizu - Vatra.

No u ponedjeljak u Vintage Industrial bar ravno iz New Yorka dolazi odličan melodični hardcore bend H2O. Riječ je o odličnoj njujorškoj grupi koju je osnovao pjevač grupe Sick Of It All Toby Morse i koja je na sceni nešto više od 20 godina tijekom kojih su objavili sedam studijskih albuma i svrstali se među deset najvažnijih melodičnih hardcore bendova danas na svijetu. Dolaze u pratnji australske grupe sličnog glazbenog žanra Clowns. Ukratko, koncert koji ne bi trebalo propustiti.

U utorak počinju dva festivala od kojih je Fresh Island Festival, koji se održava na Zrću od utorka 11. do četvrtka 13. srpnja, dobitnik prestižne nagrade Najbolji glazbeni događaj 2016. na RSVP festivalu koji okuplja domaće i inozemne predstavnike industrije zabave dok je za 2015. godinu proglašen od strane britanske kompanije Festicket najboljim hip hop festivalom u Europi. Ukratko, i ove godine odličan program sa nizom hip hop i R'n'B zvijezda koje predvodi Sean Paul a tu su još i Rae Sremmurd, Tim Westwood, French Montana itd. Tri dana hip hip i R'n'B ludila na plaži Zrće uz nadu da posjetitelji neće sablažnjavati svojim ponašanjem stanovnike Paga.

Drugi festival također počinje u utorak 11. srpnja počinje i zove se San Sustipanske noći koji u utorak u Sustipan dovodi TBF koji slavi 20 godina od izlaska debi albuma 'Ping Pong - umjetnost zdravog đira' te drugi dan u srijedu Bajagu i njegove Instruktore.

U srijedu nam u goste dolazi ženski indie pop bend Warpaint. Četiri cure okupile su se u Los Angelesu još 2004. godine i do danas su postale svojevrsna koncertna atrakcija i izuzetno cijenjena grupa koja redovno nastupa na najvećim svjetskim festivalima kao što su Coachella, Glastenbury i Lollapalooza. Ovo je njihov premijerni nastup u Hrvatskoj i jedini nastup u regiji a nastupaju u Tvornici kulture gdje dolaze promovirati posljednji studijski album 'Heads Up'. Njihovi dosadašnji albumi često su završavali među prvih deset na godišnjim listama najboljih albuma. Malo nezgodan termin za premijerni nastup u Hrvatskoj ali sam siguran da će se Tvornica napuniti s obzirom da je ipak u pitanju jedini nastup u ovom djelu Europe.

Istu večer, u srijedu na Medvedgradu počinju Medvedgradske glazbene večeri. Stoga ako nekome ne paše Tvornica kulture može se zaputiti na Medvedgrad i uz pogled na Zagreb uživati na koncertu Bambi Molestersa i grupe Nellcote. Dan kasnije, u četvrtak 13. srpnja nastupa Amira Medunjanin i grupa Mnogi drugi.

I moram spomenuti za sve koji možda ne znaju da istu večer u Ljubljani na Križankama svira legendarna američka alter rock grupa Pixies.
 
I kada bi čovjek pomislio da je to sve od velikih koncerata ovog ljeta u Zagrebu četvrtak u Tvornicu kulture dolazi Ryan Adams. Riječ je o jednom od najistaknutijih američkih kantautora  koji se nalazi na Europskoj turneji kojom je odlučio obuhvatiti i Hrvatsku kao jednu od 16 zemalja u kojima će nastupiti uz napomenu da je dobar dio njegovih koncerata već unaprijed rasprodan. Dolazi sa svojim bendom i svirat će svoje najveće hitove sa svojih 16 albuma. Njegova glazba mogla bi se nazvati alter countryem ali kako je u pitanju multitalentirani glazbenik, kako mu vole tepati, razni su žanrovi obuhvaćeni u njegovim pjesmama. Inače, osim što svira i pjeva Ryan Adams je i producent pa je tako producirao albume zvijezdama kao što su Willie Nelson, Beth Orton, Counting Crows, Cowboy Junkies itd. Prije nego što se na pozornici pojavi Ryan, publiku će zagrijati posebna gošća Karen Elson. Britanska kantautorica ali i model a neki je znaju i kao bivšu suprugu Jacka Whitea iz grupe White Stripes.