Tajni život riječkog Art-kina

Otkada je kratkim dokumentarcem „Pijana ulica“ (u režiji Marina Lukanovića i produkciji Filmaktiva) ove godine otvoreno riječko ljetno Art-kino, programi se "vrte" punom parom: do 1. kolovoza tamo će se održati i hrvatska premijera posljednjeg filma Gorana Paskaljevića, bit će prikazan izbor filmova s pulskoga i motovunskog festivala, a u tijeku je dječji Festival tobogan.

U 9 godina postojanja riječko Art-kino, zahvaljujući ponajprije ravnateljici Slobodanki Mišković i njezinim suradnicama (među 13 zaposlenika Art-kina, naime, 11 je žena), stvorilo je filmski život na Kvarneru.

U Art-kinu otvorena je prva specijalna knjižnica u Hrvatskoj, za sve u dobi do 15 godina upisnina je besplatna. Otvoreno je i Mini Art-kino u kojem je, primjerice, realiziran prototip hrvatskog dizajna. Ali prijelomna vijest ili incident zbog kojega se ekipa emisije Kulturni kolodvor, stupivši na riječko tlo, odmah uputila u Art-kino, je podatak da je najprogresivnija riječka kulturna ustanova smještena u prostorima kapucinskog samostana Gospe Lurdske i s kapucinima izvrsno surađuje.

Kako to izgleda na terenu pogledajte u reportaži, a aktualna izdanja Kulturnog kolodvora čekaju vas na usluzi HRTi i na Prvom programu HTV-a nedjeljom nakon Vijesti iz kulture