Gastronomski specijaliteti Šri Lanke

Oni koji vole začine, sigurno bi uživali u gastronomskim specijalitetima Šri Lanke. Više o tamošnjoj egzotičnoj kuhinji doznala je ekipa Dobrog jutra.

Iza majstora kuhara Chaminda Liyanagea 25 je godina bogatog iskustva, vodio je kuhinje nekih od najboljih hotela Šri Lanke. Danas tu kuhinju predstavlja diljem svijeta. To je vrlo zanimljiva kuhinja, prepuna različitih začina. Siguran sam da će se vrlo brzo proširiti svijetom i da će moji sunarodnjaci biti sretni što naša kuhinja postaje popularna i u Europi, kaže Chaminda Liyanage.

Paripu vadai  postaje sve popularnije jelo diljem svijeta. A majstor Chaminda otkriva kako se priprema: Sastojke umačemo u vodu na nekoliko sati, zatim ih meljemo, radimo smjesu, dodajemo luk i druge začine. Na kraju pržimo i serviramo s umakom od jogurta. To je nešto novo, zdravo i prikladno za ljeto. Jako je jednostavno. Svaka domaćica može ga napraviti.

Hrvatska i Šri Lanka, dvije udaljene zemlje i različite kulture. No spaja ih ljubav prema dobroj hrani. U čemu su razlike između dvije kuhinje? Probao sam ćevape, dobrog su okusa, slični su hrani sa Šri Lanke u kojoj je mljeveno meso. Mogu reći da je to jako dobro jelo, ističe chef Chaminda. Dok Brian Senaratne, vlasnik restorana, dodaje da je jednom riječju razlika – začini. Hrvati koriste najčešće sol, papar i lokalne začine, a kod nas samo u pileći curry ide 17 vrsta začina. Hrvati uživaju proteine iz sirovine kao što je meso i vole takav okus, a mi više volimo začine. Otočna smo zemlja i bilo je malo utjecaja drugih zemalja na nas. Zato se razvila i specifična kuhinja. I Hrvati ju svakoga dana sve više i bolje upoznaju.