'Đakovačke vezove' prekinuli vjetar i kiša

Ispred đakovačke katedrale na novoobnovljenom Strossmayerovom trgu večeras su svečano otvoreni 51. Đakovački vezovi no jaka kiša i vjetar  su nakon otvaranja prekinuli izvedbu scenske slike 'Slavonac sam, time se ponosim'.  

Đakovački vezovi koji  se održavaju pod  pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Sabora i Vlade, otvorili su ih izaslanik premijera  osječko-baranjski župan Ivan Anušić i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić.

Veliki je ovo festival tradicije, kulture i baštine koju imaju ponuditi Slavonija i srce Slavonije, Đakovo. Prije 51 godinu dr. Zvonimir Benčević, utemeljitelj Vezova, pokrenuo je nešto što se do danas pretvorilo u najprepoznatljiviju kulturno-umjetničku i tradicijsku manifestaciju u cijeloj Hrvatskoj, prepoznatljivu i izvan granica RH, a svakako najpoznatiju u Osječko-baranjskoj županiji, rekao je župan Anušić. Istaknuo je kako je iznimno ponosan što je župan Osječko-baranjske županije u kojoj je grad Đakovo koji ima ovakvu tradiciju i manifestaciju

Gradonačelnik Mandarić koji je i predsjednik Organizacijskog odbora đakovačke smotre folklora je istaknuo Đakovački vezovi to smo mi, to je sve oko nas. Biti ponosan Slavonac, biti ponosan Đakovčanin znači voljeti svoju zemlju, svoje ljude, svoje običaje, svoje Vezove, rekao je gradonačelnik Mandarić.

U nazočnosti đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. dr. Đure Hranića, nadbiskupa u miru mons. dr. Marina Srakića, saborskih zastupnika i drugih uglednika, Vezovi su otvoreni scenskom slikom Slavonac sam, time se ponosim autora Mirka Ćurića, a u izvedbi glumaca, KUD-ova, tamburaških sastava i pjevača solista. No, netom što je počela, scenska slika brzo je prekinuta zbog kiše i jakog vjetra

Program 51. Đakovačkih vezova  nastavlja se sutra folklornim programom u Strossmayerovom parku, a nedjeljni dio počinje središnjom priredbom smotre svečanim mimohodom svih sudionika kojih će ove godine biti oko 3.500 u više od 50 skupina iz zemlje i inozemstva Turske, Poljske, Makedonije i dr. 

Vezovi će biti zatvoreni u nedjelju navečer na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku izborom najljepših narodnih nošnji.