Izložba 'Mekušci Jadrana' u zadarskom Narodnom muzeju

U ovim toplim ljetnim danima, raznobojni oblici morskih pužića i školjaka, privlače najviše pozornost djece, ali i odraslih, koji ih rado prikupljaju i kojima postaju drage uspomene s ljetovanja. No, postoje i oni, kojima je to hobi i koji ih već desetljećima prikupljaju, ali i znaju sve o njima.

Đani Iglić i Alen Petani, svoje su bogate zbirke predstavili javnosti, na izložbi 'Mekušci Jadrana', u Prirodoslovnom Odjelu Narodnog muzeja u Zadru. 

Duž našeg Jadrana, u plićaku i na obali, nije teško pronaći puževe i školjke. No, one najrjeđe, mnogima i najljepše, kriju dubine. Ono što je nas potaknulo najviše na postavljanje izložbe o mekušcima, to je jedna urbana tradicija grada Zadra, jer jiš i Petar Zoranić kad je putovao po Dalmaciji, kada se divio ljepotama, bio je začuđen što je kod mnogih Zasdrana naišao na privatne zbirke, kaže Snježana Vujčić Karlo, kustosica Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Đani Iglić i Alen Petani godinama prikupljaju školjke, ljubav prema malakologiji odvodi ih i u podmorje, u kojem često borave, roneći nove primjerke.

Pa nema niše u kojoj ne nalazimo, od blatnjavih uvala, za vrijeme oseke zimske, do dubina od 40, 50, 60 ,metara, roneći ili dobivanjem materijala iz većih dubina sa 150, 200, 300 metara, ili tisuću meetara iz Južnog Jadrana, ističe Alen Petani.

Već prikupljanje, formiranje zbirki je počelo 1832 godine, kad je carski namjesnik Lilinberg pozvao stanovništvo da počnu prikupljati prirodnine, i tako je nastao muzej, kaže Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar.