Multimedijalni memorijalni centar raketiranja Zagreba

Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991-1995 posvećen je svim žrtvama poginulim i ranjenim u Zagrebu tijekom listopadu '91 i početkom svibnja '95. Godine 2013. otvorio ga je Grad Zagreb.

On nas na neki način podsjeća na turbulentno vrijeme zagrebačke povijesti. Uz zanimljive izloške, pojedine fotografije, novinske izreske stranih i domaćih novina ili simulacije koje govore o napadima, može se čuti i zanimljiva priča naših stručnih vodiča. Mi ovdje, uz stalni postav koji se može pogledati, organiziramo i pojedina događanja, ističe viši kustos muzeja Grada Zagreba Kristian Strukić.

Na takvim događanjima preživjele žrtve raketiranja održe predavanje i svjedoče svojim živim iskustvima. Među kojima je bila i Mirna Kostović koja je bila ranjena 3. Svibnja na Mažuranićevom trgu. Koja je sa nama podijelila svoje svjedočanstvo koje smo mi i snimili i arhivirali za fundus grada Zagreba. A uz to je i Muzeju Grada donirala kožnu jaknu koju je nosila toga dana kada je bila ranjena. Oštećenja na kožnoj jakni zorno pokazuju ozljede koje je ona imala, priča kustos Strukić.

Primabalerina Almira Osmanović centru je poklonila baletne papučice u kojima je na dan raketiranja Zagreba bila ranjena.

Na necivilni čin napada na civile Zagreba kao multikulturalne europske metropole u 20. stoljeću treba podsjetiti i turiste. Čak nam primjerice dolaze i iz Amerike i iz nekih udaljenih mjesta. Zanima ih što se to dešavalo u Zagrebu. Zato su tu naši stručni vodiči, naši izlošci, čitava ova priča, da im na neki način približi vrijeme prve polovice 90 tih godina prošlog stoljeća, otkriva Kristian Strukić.

Ovako uređeni Centar izaziva pozitivne reakcije posjetitelja i podsjetnik je na nešto što se više nikada ne bi trebalo dogoditi.