Ljetne slastice – sorbet i smrznuti jogurt

U ovome vremenu kada doista na našim tržnicama vlada obilje predlažemo vam raznorazne stvari. Predložili smo vam da viškove voća i povrća zamrznete za zimu. Govorili smo o bobičastom voću i dali vam neke ideje što s njime.

Danas vam ekipa Dobrog jutra predlaže da se zaigrate u svojoj kuhinji i to bez kuhanja.

U emisiji su pripremali smrznute poslastice – šarene, voćne, domaće i lagane za napraviti. Pripremili su sorbet od lubenice i smrznuti jogurt od šumskoga voća, naravno uz pomoć gošće slastičarke Ane Marcelić.


Sorbet od lubenice



Sastojci
:
    500 g voća po želji
    150 ml vode
    150 g šećera
    1 vanilin šećer
    korica limuna

Postupak
:
Prvo pripremite sirup. Vodu i šećer kuhajte 4 do 5 minuta, odnosno dok ne dobijete sirup. Ostavite ga da se ohladi.
Voće izmiksajte u pire, dodajte vanilin šećer, koricu limuna i (ohlađeni) sirup, sve dobro promiješajte da se sastojci povežu. Smjesu stavite u (prikladnu) posudu koju stavite u zamrzivač. Za sorbet je važno da svakih pola sata izvadite posudu iz zamrzivača i smjesu izdrobite vilicom. Nakon nekoliko miješanja, smjesa može ostati u zamrzivaču tijekom noći. Prije posluživanja također izdrobite vilicom.



Smrznuti  jogurt



Smrznuti jogurt radi se tako da se u bazu dodaje voće željenog okusa.

Sastojci potrebni za bazu
:
    500 g jogurta, običnog ili  grčkog
    200 ml slatkog vrhnja
    120 g šećera u prahu
    1 i ½  žličica ekstrakta vanilije ili tekuće vanilije

Postupak:
U jednoj posudi izmiješajte jogurt i šećer u prahu, a u drugoj slatko vrhnje u šlag, sjedinite ih i dodajte vaniliju.

Smrznuti jogurt  - šumsko voće
    170 g šumskog voća
    100 g šećera

Voće prokuhajte da omekša, dodajte bazu, dobro izmiksajte i stavite u zamrzivač.

Smrznuti jogurt  - banana
    3 veće banane
    2 žličice soka od limuna
    ½ l baznog jogurta
    2 žlice meda