Dob muškarca utječe na oplodnju in vitro

Uspjeh izvantjelesne odnosno in vitro oplodnje (IVF) ne ovisi samo o dobi žene nego i o dobi muškarca, pokazala je nova američka studija. Stariji muškarci imaju manje izgleda za uspjeh u izvantjelesnoj oplodnji nego mlađi muškarci, u slučajevima kada se radi o ženi iste dobi.

Istraživači s Harvarda predstavili su studiju u kojoj je obuhvaćeno gotovo 19.000 oplodnja in vitro Europskom društvu za humanu reprodukciju i embriologiju. Rezultati su u suprotnosti s dugo uvriježenim stajalištem da muška plodnost ostaje ista s godinama.

Zapravo, bilo da je začeće prirodno ili medicinski potpomognuto, mutacije spermatozoida i smanjivanje njihovog broja kod starijih muškaraca smanjuju izglede za trudnoću. Ranija istraživanja također su pokazala da su stariji spermatozoidi skloniji genetskim poremećajima, te mogu biti povezani primjerice s razvojem autizma kod djece. U studiji je pokazano da muškarci u dobi između 40 i 42 godine imaju 46 posto manje izglede za začeće in vitro od muškaraca u dobi između 30 i 35 godina, kada žena ima manje od 30 godina. Žena u dobi od 35 godina ima puno veće izglede za uspjeh s partnerom ispod 30 godina nego s  muškarcem u srednjim tridesetima.

Raj Mathur, ginekolog i stručnjak za reproduktivnu medicinu u Manchesteru rekao je da utjecaj muške dobi na IVF mora biti dodatno proučen u većoj bazi podataka. Ali moramo početi uzimati u obzir i dob muškarca, naglasio je. Ipak, bez obzira na te rezultate, dob žene i dalje ima veći utjecaj na začeće od dobi muškarca.