'Carmina Burana' otvara glazbeni program 68. Dubrovačkih ljetnih igara

Bogat ovoljetni glazbeni program 68. Dubrovačkih ljetnih igara otvorit će velebna kantata 'Carmina Burana' Carla Orffa u izvedbi Zagrebačke filharmonije i dubrovačkog  simfonijskog orkestra ispred crkve sv. Vlaha.

Prvi koncert svojeg ovogodišnjeg programa Dubrovačke ljetne igre (DLJI) posvećuju dirigentu Vjekoslavu Šuteju, uspješnom ravnatelju glazbenog programa Igara i svjetski uglednom dirigentu, priopćeno je iz Odnosa s javnošću DLJI.

Maestro Šutej je prije petnaest godina glazbeni program 53. Igara otvorio spektakularnom izvedbom 'Carmine Burane', djelom koje je tako postalo simbolom njegove neraskidive poveznice s Gradom.

Uz Zagrebačku filharmoniju kao najstariji i najugledniji hrvatski orkestar koji je uvijek jamstvo vrhunskog glazbenog doživljaja, a koji maestra Šuteja nosi u srcu kao voljenog i nikad prežaljenog šefa dirigenta, 'Carminu Buranu' izvodi i Dubrovački simfonijski orkestar, kao snažna potpora glazbenom programu Igara i kao orkestar koji je tu kantatu izveo 2002. pod Šutejevom dirigentskom palicom, stoji u najavi.

Zborske dionice izvodi Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, a sve to pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera, Šutejeva učenika, koji je danas stalni dirigent Cantus Ansambla, zborovođa u Operi HNK u Zagrebu te asistent Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji.

Međunarodni tim solista čine Owen Willets, koji će još jednom ovo ljeto nastupiti pred festivalskom publikom, i to kao Orlando u istoimenoj operi; austrijska koloraturna sopranistica Nicola Proksch, te bariton Nikola Mijailović, koji se diči brojnim priznanjima diljem svijeta i gostovanjima u najuglednijim opernim kućama poput Boljšoja, La Scale ili Teatra Colon, u kojima je nastupio uz operne velikane kao što su Luciano Pavarotti, Jose Cura i drugi.

Velebna kantata 'Carmina Burana' za sopran, tenor, bariton, zbor i orkestar njemačkog skladatelja Carla Orffa već je svojim prvim izvedbama osvojila publiku, a to se nije promijenilo ni do današnjih dana. Djelo donosi 24 uglazbljene pjesme iz srednjovjekovne zbirke pod istim imenom, najpoznatija od kojih je uvodna, i ujedno završna, 'O fortuna', često izvođena i samostalno, stoji u najavi.