Šibenska tvrđava sv. Nikole i zadarske zidine pod zaštitom UNESCO-a

Šibenska tvrđava svetog Nikole i zadarske gradske zidine uvrštene su na popis svjetske baštine kao dio zaštićenog niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke Republike. Odlučeno je to na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a u Krakovu u Poljskoj.Na popis svjetske baštine odbor je uvrstio i mletačke obrambene zidine u još tri talijanska grada i jednom crnogorskom.

Tvrđava svetog Nikole, jedna od četiriju u Šibeniku, izgrađena je u 16. stoljeću radi obrane od turske najezde s mora na ulazu u šibenski kanal sv. Ante. Jedinstvena je to građevina sazidana prema nacrtima mletačkog vojnog graditelja Michelea Sammichellea i jedna je od najjačih fortifikacijskih utvrda na Jadranu.Zadarske zidine duge 3 km, koje je u 16. stoljeću Mletačka Republika podignula zbog obrane od Turaka, dio su obrambenog sustava koji omeđuje Poluotok.

Od 2. do 12. srpnja u Krakovu u Poljskoj održava se 41. zasjedanje UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić u središnjem Dnevniku HRT-a zahvalio je svima koji su sudjelovali u proceduri dodjele druge UNESCO-ove markice gradu Šibeniku. Turističke karte kroje se prema UNESCO-ovim spomenicima, a Šibenik je inače postao u zadnje 3-4 godine poznat upravo po valorizaciji svoje povijesne i kulturne baštine, izjavio je Burić. 

Ante Galić, voditelj marketinga Turističke zajednice grada Zadra, kazao je da je uvrštavanje zadarskih gradskih zidina na UNESCO-ov popis golem korak naprijed. Zadar je proteklih godina jedna zapažena turistička destinacija i imao je konstantan rast, a ove godine čak 30%, dodao je.