Ususret otvaranju 68. Dubrovačkih ljetnih igara u ponoć održana tradicionalna generalna proba

Ususret ceremoniji otvaranja 68. Dubrovačkih ljetnih igara, koje će biti svečano otvorene u ponedjeljak navečer, u nedjelju točno u ponoć održana je generalna proba ceremonije otvaranja ispred Crkve sv. Vlaha u povijesnoj jezgri grada.

Glasnogovornica Dubrovačkih ljetnih igara Karla Labaš rekla je kako je večer uoči otvaranja uvijek posebna za Dubrovčane.

"Generalna proba samog otvaranja nije proba u nekom klasičnom smislu. Ona je namijenjena prvenstveno Dubrovčanima koji je redovito prate smijehom, povicima i pljeskom, ovisno o raspoloženju'', rekla je Labaš.

Uz Himnu slobodi, u ponedjeljak u 21 sat, 68. puta bit će podignuta festivalska zastava Libertas.

Nakon poklika "Neka uđu!", pa sve do 25. kolovoza, grad pod Srđem pohodit će oko dvije tisuće umjetnika.

Scenarij ovogodišnjeg otvaranja Igara napisali su v.d. intendanta Mladen Tarbuk i Ivana Lovrić Jović, uplevši u ceremoniju ulomke iz Držićevih djela, ali i iz Stullijeve Kate Kapuralice.

Režiju potpisuju Ivan Miladinov i Igor Barberić.

Pod ravnanjem maestra Tarbuka, glazbu će izvoditi Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor te Mješoviti zbor Libertas.

Na otvaranju nastupaju i Folklorni ansambl Linđo, Kazališna družina Kolarin, Plesni studio Lazareti, KUD Stjepan Radić te Udruga Žonglerata, uz sudjelovanje dubrovačke djece i građana.

Festivalski dramski ansambl predvodi Boris Svrtan u ulozi kneza dubrovačkoga koji će govoriti stihove Himne slobodi, zatim Zijad Gračić kao Negromant, Ozren Grabarić, Maro Martinović, Nikola Baće, Branimir Vidić, Nika Burđelez, Gloria Dubelj, Hrvoje Sebastian, Edi Jertec, Bojan Beribaka te Izmira Brautović.

Kraj svečanog otvaranja obilježit će vatromet koji će početi oko 22 sata, sinkroniziran s Carminom Buranom kao glazbenom podlogom.

Ceremoniju svečanog otvaranja prenosit će Radio Dubrovnik i Prvi program Hrvatskog radija, a u izravnom će prijenosu moći uživati i gledatelji Prvog programa Hrvatske televizije.

Nakon ulaska njarnjasa u Grad i podizanja zastave Libertas, pa sve do 25. kolovoza, više od 15 dubrovačkih ambijentalnih lokacija postat će mjesto susreta približno dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta s domaćom i međunarodnom publikom, odnosno sa oko 60 tisuća posjetitelja.

Na otvaranju se očekuju brojni uzvanici poput premijera Andreja Plenkovića, a uz njega će biti potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.