'Lov na labuđe pero'

Živimo uz vode i na vodama. Ljeti nam odmah pada na pamet more, ali život buja i na našim rijekama, pa i ondje gdje su stare vodotoke zamijenila velika akumulacijska jezera, kao što je to na Dravi. U međimurskom gradiću Prelogu  održana je utrka tradicijskih dravskih čamaca.

Međimurci su doista otočani - okruženi golemim količinama vode. Površina je Dubrave - po veličini trećeg umjetnog akumulacijskog jezera u Hrvatskoj, mirna, upravo savršena za starinske dravske lađice pa ne čudi da u donjem Međimurju djeluju čak tri nautička kluba. Na natjecanju 'Lov na labuđe pero', koje organizira preloški naurički klub, snage su odmjerili najsrčaniji veslači. Svaki se dvojac u čunu bori da prvi oplovi obližnji otočić. Staza je duga samo kilometar. No, vruće je, treba biti brz, a konkurencija je jaka.

Mnoštvo ljudi uživa u događaju, i u prekrasnoj prirodi što se proteklih desetljeća divlja razvila na mladome jezeru. U hladu ih čekaju i oldtimeri iz ruralne okolice, pa potom osvježenje u neobičnoj prikolici. I još malo uzbuđenja za kraj: alka se u preloškoj marini ne trči na jednom konju, nego na onoliko koliko ih već motorni čamac ima. U sridu!