Riječke ljetne noći: 'Zajc Stand Up' u Arheološkom parku Principij

Predstava Zajc Stand Up redatelja Borka Perića pretpremijerno će na Riječkim ljetnim noćima biti prikazana 13. srpnja u riječkom Arheološkom parku Principij, a premijera će biti 14. srpnja.

Riječ je o autorskom projektu Borka Perića i glumaca riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca. Anastazije Balaž, Jasmina Mekića i Deana Krivačića, skladatelj je Mario Knezović, a predstava 'Zajc Stand Up' bit će izvedena  i 15. srpnja. Intendant riječkog HNK Marin Blažević na konferenciji za medije rekao je kako je stand up danas jedna od najpopularnijih formi te da su stoga i u riječkom kazalištu odlučili napraviti takvu predstavu. Kako je navela ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić, riječ je o krajnjoj glumačkoj izloženosti koja neprestano balansira na finoj granici fikcije i fakcije, a  glumci se poigravaju s vlastitim biografijama i promatraju sebe kao likove, propituju vlastite predrasude, kao i kontekst unutar kojih one nastaju. 

Borko Perić, inače član ansambla zagrebačkog Satiričkog kazališta "Kerempuh",  ocijenio je da se u svakom glumcu skriva i redatelj, kojeg ponekad treba osloboditi, naglašavajući da je s troje izvrsnih glumaca bilo inspirativno i fantastično raditi. Dodao je da ustvari nije riječ o režiji, jer da stand up ne podnosi režiju, da se stvara u kontaktu s publikom. Anastazija Balaž istaknule je da su tekstovi za predstavu nastajali na osnovi ideja glumaca, njihovih i tuđih životnih iskustava i kao autorska kreacija te da ih je redatelj usmjeravao kako sve to uobličiti kao stand up.