Animirani dokumentarac "Kraj - ženski zatvor u Hohenecku" najbolji film 15. Tabor film festivala

Proglašenjem najboljih filmova i dodjelom nagrada završio je u nedjelju u Velikom Taboru 15. Tabor film festival. Grand Prix dodijeljen je filmu "Kraj - ženski zatvor u Hohenecku" njemačkog redateljskog dvojca Alexandera Lahla i Volkera Schlechta, a domaćim pobjednikom proglašen je Boris Poljak s filmom "Oni samo dolaze i odlaze".

Animiranom dokumentarnom filmu "Kraj - ženski zatvor u Hohenecku" ("Kaputt"), temeljenom na intervjuima s bivšim zatvorenicama ozloglašenog zatvora u Istočnoj Njemačkoj, nagradu za najbolji film festivala - Grand Prix - dodijelio je u nedjelju navečer na svečanosti u taborskom Kinu Rustica međunarodni žiri u sastavu Renata Gaşiorovska, Michael Pattison i Maja Krajnc.

Nagradu mu je, kako je istaknuto na dodjeli, donijela "napredna forma, žanrovska fuzija nefikcionalne animacije, kojom se na izvrstan način demonstrira ciklus rada u kojem ljudsko tijelo funkcionira kao arhitektonski konstrukt", koju žiri navodi kao glavnu kvalitetu filma.Dva posebna priznanja žiri je dodijelio filmovima "Ako ljudi poput nas prestanu postojati" ("If People Such As We Cease to Exist") filipinske redateljice Sheile Anne Mae Manasce, te "Ubijajući Klausa Kinskog" ("Killing Klaus Kinski") kolumbijskog redatelja Spirosa Stathoupoulosa.

O filmovima iz domaće konkurencije odlučivao je žiri čiji su članovi prošlogodišnji pobjednik Tabora Andrija T. Mardešić, Hana Jušić i Olaf Möller. Kako se ističe u pripćenju, posljednjeg dana četverodnevne filmske čarolije u Velikom Taboru domaći žiri najboljim je proglasio dokumentarni film "Oni samo dolaze i odlaze", u kojem redatelj Boris Poljak tematizira susret dvaju svjetova na najpopularnijoj splitskoj plaži.

Split je mjesto radnje i filma "Med i mliko" Marka Jukića, kojem je domaći žiri dodijelio posebnu pohvalu, a posebna pohvala također je dodijeljena Tomislavu Šobanu za film "Nije odgoj", o neobičnom odnosu profesora i studentice slikarstva.

Nagradu publike osvojio je kanadski igrani film "Prostorno putovanje" ("Voyage Spatial") redatelja Guillerma A. Chaie.

Projekcijama nagrađenih i pohvaljenih filmova završio se filmski dio festivala, a mnogobrojna publika završetak je 15. Tabor Film Festivala dočekala uz koncerte domaćih i stranih izvođača.

Pogledajte izjave članova ocjenjivačkoga suda: