Solarni električni automobil osječkih studenata

Završen je projekt na kojemu su studenti FERIT-a napravili solarni električni automobil. Projekt je rezultat 20-ak diplomskih radova i znanstvenog djelovanja djelatnika Fakulteta.

U Osijeku je predstavljen solarni automobil. Istraživanje i njegov razvoj počeli su 2014. na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Radili su ga zajedno profesori i studenti s hrvatskim tvrtkama. A nakon probnih vožnji na pistama u zračnoj luci, prošlog tjedna solarni je automobil prvi put vozio cestom. Vozio je prototip kojeg planiraju još dorađivati, ali i koji bi trebao ići na brojna natjecanja.

CROsolar 01
izrađen od karbonskih vlakana i lagane aluminijske karoserije. Dug 4,5 metara i širok oko 1,8 metara, dostiže brzinu od oko 105 kilometara na sat s radijusom kretanja od 250 do 300  kilometara. Da je u voznom stanju dokazao je prošavši punom brzinom južnu osječku obilaznicu u pratnji policije koja je CROsolar 01 dopratila do Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

Ovo vozilo može put od Zagreba do Osijeka prijeći uz potrošenih 6 kW sati energije, što iznosi svega 6 kuna. Još je važnije da ta energija neće biti iz utičnice, nego će biti dobivena isključivo iz solarnih ćelija koje su dio vozila, a nestane li sunca, automobil energiju crpi iz baterija


Profesor Dražen Slišković, voditelj projekta za 'Dobro jutro' govorio je više o projektu i ovom solarnom automobilu: