Tko kaže da se u 89. ne može osvojiti zlato u bacanju kugle?

Oni osvajaju medalje, svakodnevno treniraju i zaluđeni su atletikom. Jer tko kaže da se u 89. godini ne može osvojiti zlato u bacanju kugle? Atletičari veterani imaju puno kilometara u nogama, u doslovnom i prenesenom smislu!

Atletičari veterani
su svi oni stariji od 35 godina i natječu se u svojim kategorijama. Kategorije se mijanjaju svih 5 godina – dakle od 35 do 39, 40 – 44… Ne postoji gornja granica, a svjetski rekordi postižu se i u dobi od 105 pa čak i 110 godina. Atletičari veterani nastupaju u svim disciplinama, pa se tako skaču s motkom u 95. godini i trče preko prepona.

U svijetu se veteranskom atletikom bavi gotovo pola milijuna ljudi, a u Hrvatskoj nekoliko tisuća. Velika većina trčanjem i cestovnim i brdskim, a jedan dio atletičara nastupa na stadionu u raznim disciplinama. Gotovo da nema europskog ili svjetkog natjecanja s kojih se naši veterani ne vraćaju s medaljama iako se sami brinu za organizaciju natjecanja bez ikakvih financijskih potpora. Svi atletičari koji se natječu prolaze liječnički pregled pa je i postotak ozljeda je relativno malen, a svi svjedoče da se izvrsno osjećaju.

Svake dvije godine se naizmjence održavaju europska i svjetska prvenstva, a ove godine krajem srpnja održat će Europsko prvenstvo u Danskoj, u Aarhusu, na kojem će nastupiti oko 4000 atletičara.

Za to prvenstvo priprema se i Karlovčanka Renata Novosel, jedna od najboljih  svjetski skakačica u dalj i sprinterki. Renata je europska prvakinja iz Izmira 2014., svjetska viceprvakinja u skoku u dalj, višestruka državna i balkanska prvakinja, najbrža trkačica na Balkanu te višestruka balkanska rekorderka – što na stadionu što u dvorani.

Nikola Turk, najstariji hrvatski aktivni atletičar, u svojoj 89. još nastupa na atletskim natjecanjima. Višestruki je državni rekorder, balkanski prvak, europski viceprvak u disciplini 400 m prepone prije 40 godina, erudita, filatelist i numizmatičar, pisac i pjesnik, slikar i glazbenik – ali prije svega veliki  i uspješni sportaš koji je i kao trener odgojio brojne atletske prvake i rekordere. Nikola i dalje vježba, vodi rekreaciju, osvaja medalje i obara rekorde. Bio je prosvjetar, turistički vodič, plesao je balet u HNK-u, bavio se raznim sportovima, od boksa do veslanja i skijanja.

Ivan Pukšar
, tajnik Hrvatske atletske veteranske udruge, višestruki prvak Hrvatske i rekorder, ali i trostruki prvak Balkana na 100 m koji uz sve poslove tajnika stiže na treninge i natjecanja, vodi ekipu, statistike , rezultate i brine se za razvoj hrvatske veteranske atletike. Na zadnjem prvenstvu Hrvatske osvojio čak 4 zlata kao i hrvatski rekord u štafeti 4x100 m.

Renata, Nikola i Ivan gostovali su u Dobrom jutru te govorili o veteranskoj atletici: