U Karlovcu otvorena Zaklada 'Nikola Tesla'

U Karlovcu je i službeno počela s radom Zaklada 'Nikola Tesla' čiji je osnivač Grad Karlovac. Gradonačelnik Damir Mandić rekao je na predstavljanju da njezin cilj nije stipendijski, sa socijalnom dimenzijom, nego poticanje izvrsnosti u obrazovanju, ponajprije u stvaralačkome i znanstveno-istraživačkom radu u novim tehnologijama za djecu i mlade do 30 godina.

Upravitelj Zaklade dr. Ervin Jančić predstavio je članove Upravnog odbora, uglavnom ugledne pojedince iz akademske zajednice, javnog života, među kojima je i Hrvoje Mataković, izvršni direktor Hrvatske zaklade za znanost.

Kako je rekao Mataković, potrebno je poticati najizvrsnije studente i doktorante ne samo da im se olakša rad, nego da se omoguće razni projekti, istraživanja i doktorske disertacije, što to može potvrditi vlastitim primjerom jer mu je poslijediplomski studij omogućila stipendija Karlovačke županije. Jančić se nada dobrom odzivu gospodarstva, institucija i pojedinaca u uplaćivanju donacija tako da bi prvi natječaj mogao početi sljedeće akademske godine.

Na novinarsko pitanje otkud ideja o osnutku te zaklade gradonačelnik Mandić je odgovorio da je to u biti ideja Mladeži HDZ-a od prije dvije godine, koja je nakon administrativnoga i pravnog procesa za stjecanje odobrenja zaživjela danas prvom uplatom Rotary kluba od 4500 kuna.

Karlovačka gradska uprava početkom svibnja počela je s turističkim projektom 'Susret s Teslom u Karlovcu' kako bi se što više turista upoznalo s tim da se u tom gradu školovao Nikola Tesla, a karlovačka Gimnazija je dio nacionalnoga multimedijalnog projekta 'Nikola Tesla Mind from the future' s izložbom koja će, u partnerstvu s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, biti otvorena u studenome 2017. u Meštrovićevu paviljonu te će obići i svijet. Na izložbi će Karlovac biti predstavljen preko učila iz doba kad je Tesla bio gimnazijalac te je velika vjerojatnost da su to predmeti kojima je osobno radio, rekao je Mandić.