Uz Dravu obitavaju posljednji primjerci male čigre - ne uznemiravajte ih

U Hrvatskoj je samo nekoliko parova male čigre - ptice koja se gnijezdi na riječnim sprudovima. Polovina populacije te ugrožene vrste živi uz rijeku Dravu. Na Halaš Čardi u Legradu postavljena je informativna ploča - svojevrsno upozorenje ljudima na posljednje parove malih čigri koji se ondje gnijezde.

Na ovim su sprudovima na rijeci Dravi skriveni parovi male čigre. Baš sad se gnijezdi ta ugrožena vrsta. Treba mir, no često ga narušavaju prolaznici ili ribiči.

Zbog neodgovornog ponašanja ljudi mala čigra, ta prekrasna ptica poznata po spektakularnom letu - postala je ugrožena i primjerci njezine vrste mogu se izbrojiti na prste jedne ruke. Ekolozi su se uključili u njezinu zaštitu.

Prvi je korak postavljanje informativnih ploča uz obalu rijeke Drave. Bit će ih nekoliko, a jedna je postavljena kod Halaš Čarde u Legradu. Upozorava prolaznike i šetače da od travnja do kraja srpnja paze na sprudove na kojima se među kamenčićima gnijezdi mala čigra.

Osim Drave, još je samo nekoliko europskih rijeka pogodno za staništa malih čigri, zato se ona naziva živim ambasadorom rijeke Drave. Njezin je opstanak upitan zbog regulacije rijeka i vađenja šljunka.