4. Dani lavande

Zahvaljujući specifičnom mirisu i brojnim ljekovitim svojstvima - zaslužila je titulu kraljice Mediterana. Ona je - lavanda! Ta grmolika biljka ljubičaste boje, zbog svega navdenog, dobila je i svoje dane u kojima joj se zahvaljuje na dobrobiti. U istarskom selu Pekici u općini Svetvinčenat svake godine ljeti se u Istri održavaju Dani lavande, ove godine već po 4. put. Kako izgleda berba zabilježio je naš Branko Biočić.

Na OPG-u obitelji Pekica u istoimenom selu s 13 stanovnika u općini Svetvinčenat lavanda raste na 4 hektara . Uzgojem se bave već 10 godina,a prije 4 pokrenuli su Dane lavande. Lavandu ovdje beru na starinski način. Od nje izrađuju ulje i suvenire koje plasiraju u suvenirnice i trgovine čak do juga Dalmacije. Lavanda sa svojim svojstvima ima široku primjenu u medicini, kozmetici i gastronomiji.

Na poljima lavande održana je i moda revija dizajnerskog dvojca Laardesign inspiriranog prirodom i ovom eteričnom biljkom. Ljepota unutrašnjosti Istre privlači mnogobrojne turiste , svakom gostu namjerniku nudi nove priče i doživljaje. Ova divna priča o lavandi koja traje već četvrtu godinu ići će  dalje . Obitelj Pekica koja je prepoznala važnost  ove autohtone biljke i promidžbe svoga kraja ljubav prema lavandi već prenosi na mlađe naraštaje.