Slavlje Teslina rođendana uz izložbu o astralnom geniju

Veliki hrvatski izumitelj  i znanstvenik Nikola Tesla rođen je 10. srpnja  u Smiljanu pokraj Gospića - prije 161 godinu. Genija, koji je svijetu darovao brojne izume bez kojih bi današnja svakodnevica bila nezamisliva, slave u mnogim  gradovima svijeta. U Zagrebu je otvorena izložba njemu u čast.

Skulpture su njegov život, često ih i sanja, a posljednjih trideset godina one su u znaku Nikole Tesle - kipar Pero Jelisić fascinaciju slavnim fizičarom pretvara pomoću aluminija, drveta ili kamena u stasite visoke plastike, biste ili medalje: „Tesla me inspirirao jer je on imao veliku želju i ljubav da čovječanstvu pomogne da bolje živi - svi njegovi izumi su za boljitak ljudskog roda.“

Svake godine na rođendan Nikole Tesle Jelisić napravi jedan novi rad te tako njegova kiparska oda Tesli nikada ne završava: „Radeći Teslu ja sam osjećao neku posebnu energiju, to je nešto neobično, ne samo da sam ja volio raditi nego ja nisam osjećao ni glad ni žeđ ja sam mogao raditi od jutra do navečer bez prestanka.

Izložba o velikom znanstveniku u vrtu Vlaške 87 dio je proslave koju organizira udruga "Nikola Tesla astralni genij". Dovršava se i opera koju rade u suradnji s inozemnim umjetnicima: „Mi surađujemo s poznatim književnikom iz Turske Tarikom Gurneselom koji je napisao libreto za operu o Nikoli Tesli i sa kompozitorom Danielom Galayem koji piše glazbu za tu operu. Za jedno i za drugo i za Izrael i za Tursku načelno imamo dogovorene izvedbe te opere u Tel Avivu odnosno u Istambulu“, kaže organizator projekta Vladimir Bogdanić.

Osim u Hrvatskoj Teslin rođendan obilježava se u mnogim zemljama svijeta. Tako se 10. srpnja slavi kao Dan Nikole Tesle - slavi se njegov rad, ideja napretka i bratstva među ljudima.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture  pogledajte na usluzi HRTi.