56 splitskih likovnih podsjetnika

Na izložbi "Splitski likovni podsjetnik" predstavljeni su radovi  56 umjetnika različitih rukopisa čija su djela uvid u likovno stvaralaštvo grada pod Marjanom; od četrdesetih godina prošlog stoljeća do danas. Izložba je dio  programa 63. splitskog ljeta koje tradicionalno počinje 14.srpnja.

Mnogi autori čiji su radovi izloženi na skupnoj izložbi u Splitu dobro su poznati kulturnoj javnosti. Neke gotovo zaboravljene umjetnike ova izložba postavlja na istaknuto mjesto splitske likovne scene. Galerija "Brešan" više od desetljeća vodi brigu o slikarskoj i kiparskoj baštini naših umjetnika. Ovoljetni projekt, realiziran u suradnji s Gradom, dio je i turističke ponude.

Na tri kata gotičke vijećnice vidimo i kasno djelo Emanuela Vidovića i stvaralaštvo mladih autora: Vice Tomasovića, Vedrana Karađe, Tisje Kljaković. Neke umjetnine iz privatnih su zbirki, neke se čuvaju u gradskim institucijama gdje često nedostaje izložbenog prostora gdje bi ih se moglo istaknuti.

Split nema jedinstvenost dubrovačkih kolorista, ali je osobit po svojim likovnim pedagozima - neke su učenici i nadmašili. Vidović, Kaštelančić, Matas odgojili su naraštaje izvrsnih, a mnogima su radovi zastupljeni na ovoj izložbi. Dio njih obrazuje nove splitske slikare, grafičare i kipare.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture  pogledajte na usluzi HRTi.