MFF: Premijera filma o hrvatskim domoljubnim pjesmama

Dokumentarni film 'Glasnije od oružja' nagrađivanog autora Miroslava Sikavice, koji govori o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata, svjetsku će premijeru imati 26. srpnja na Motovun Film Festivalu.

Stop the War in Croatia, Hrvatine, Čavoglave, Bože čuvaj Hrvatsku pjesme su čijih se stihova svi dobro sjećamo uz nerijetko stezanje u grlu, stoji u najavi Motovun Film Festivala, čije će se 20. izdanje održati od 25. do 29. srpnja. U to vrijeme brojni bendovi, pjevači i skladatelji svoju su glazbu posvetili podizanju borbenog morala u državi, a nacionalna radiotelevizija pjesme je smatrala važnim oblikom političke borbe pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost, budi emocije, ali i kontroverze, dodaje se.

Miroslav Sikavica u svojem dokumentarcu, snimljenom u produkciji Factuma, donosi detaljno istraživanje hrvatske glazbe devedesetih o kojoj govore brojni tadašnji akteri, od Josipe Lisac, Zrinka Tutića, Jasenka Houre i Vere Svobode do frontmena grupe Opća opasnost Pere Galića, Josipa Ivankovića i Sandre Kulier.

Motovunski festival prikazuje još jedan njegov film - u programu Motovunski kratki 'Zvir', kratkometražnu filmsku priču o dvojbi oca koji ne želi pred sinom ispasti negativac, ali mora pristati na kompromise, koja je uz niz nagrada osvojila i posebno priznanje na festivalu u Cannesu.

Sikavičin novi film 'Glasnije od oružja' prikazuje se u Glavnom programu, u kojemu se za nagrade natječe 18 filmova, od uspješnica nagrađivanih na uglednim festialima, do uradaka snimljenih s malim budžetima.