'Jedno je srce, jedna je Hrvatska'

Hrvatska radiotelevizija (HRT) ove će godine prvi put biti medijski pokrovitelj Hrvatskih svjetskih igara koje se održavaju od 18. do 22. srpnja u Zagrebu. 

Riječ je o četvrtom amaterskom sportskom natjecanju na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, a ovogodišnja će manifestacija okupiti najveći broj sudionika dosad – više od 900 natjecatelja iz 31 države te 150 natjecatelja iz Republike Hrvatske. Moto IV. Hrvatskih svjetskih igara je 'Jedno je srce, jedna je Hrvatska'.

U okviru medijskoga pokroviteljstva HRT će izravno prenositi svečano otvaranje Hrvatskih svjetskih igara 18. srpnja na Četvrtom programu HTV-a (HRT - HTV 4), a za vrijeme trajanja igara svakodnevno će izvješćivati o njima u svojim informativnim emisijama, osobito u središnjemu Dnevniku. Hrvatske svjetske igre pratiti će se i na Prvom programu Hrvatskoga radija (HRT - HR 1), Drugom programu Hrvatskoga radija (HRT - HR 2), te na HRT – Glasu Hrvatske i HRT – Radijo Sljemenu. Svi podaci povezani s ovim projektom bit će dostupni i na teletekstu i mrežnim stranicama HRT-a kao i na multimedijskoj usluzi HRTi.

Održavanje Igara ima mnogo drugih ciljeva, izdvojimo najvažnije:
    jačanje nacionalne svijesti i pripadnosti
    učvršćivanje veza između hrvatskih zajednica u svijetu
    promocija hrvatskog turizma
    promocija grada i županije domaćina
    poticaj za povratak u domovinu
    poticaj za školovanje u hrvatskoj
    uspostavljanje prijateljskih, rodbinskih i poslovnih veza
    gospodarska dobit za grad i županiju domaćina
    promocija športskih talenata
    scouting za izbornike hrvatskih reprezentacija
    poticaj na druženje i organizirano djelovanje nakon igara
    poticaj na zdrav život kroz šport
    poticaj za učenje hrvatskog jezika
    održavanje raznih kulturnih manifestacija u sklopu igara
    razmjena svjetskih kultura

Igre predstavljaju most koji trajno povezuje hrvatsku mladost iz Domovine i svijeta. Otvorene su svakome tko u svome srcu gaji i najmanji osjećaj ljubavi i pripadnosti prema hrvatskom narodu. Igre donose mnogo plodova na različitim razinama, bilo na osobnoj ili društvenoj. 20% sudionika sudjelovanjem na Igrama po prvi put je posjetilo Hrvatsku, a nekolicina sudionika se nakon iskustva Igara odlučila živjeti ili školovati u Hrvatskoj. Sklopljene su poslovne veze za poslovanje u Hrvatskoj ili u svijetu, bezbroj prijateljskih veza, a obnovile su se i brojne rodbinske veze. Čak je sklopljeno nekoliko brakova između osoba koji su se upoznali na Igrama. Mnogi su odlučili ili već jesu kupili nekretninu u Hrvatskoj, a gotovi svi opet žele sudjelovati na Igrama ili posjetiti Hrvatsku kao turisti. Nakon Igara nastavljena su druženja u formalnom (Nacionalni odbori za pripremu) ili neformalnom obliku nakon povratka.


Ivana Perkušić iz Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, organizatorica 4. Igara te Ivan Kujundžić, v.d. glavnog urednika Glasa Hrvatske HRT-a u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su o završnici priprema za ovogodišnje Igre: