Svjetske književne zvijezde dolaze na 5. FSK

Peti Festival svjetske književnosti, koji će se održati od 3. do 9. rujna, posebice će se baviti književnostima njemačkoga govornog područja. U Zagrebu i Splitu predstavit će se niz istaknutih pisaca iz petnaestak zemalja.

Šezdesetak programa, pedesetak gostiju, tribine, književne matineje – programski direktor Festivala svjetske književnosti, glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević  najavljuje bogat program: „Dovodimo niz važnih autora, a festival otvaramo jednim od najjačih, najprevođenijih i najčitanijih suvremenih autora - Danielom Kehlmannom.“

Gost festivala bit će i jedan od najpoznatijih švicarskih pisaca Christian Kracht te cijenjeni pjesnik i urednik Michael Krueger, a održat će se i večeri poezije u suradnji s PEN centrom: „Imat ćemo nekoliko autora iz Španjolske i Gvatemale te jednog od najpoznatijih francuskih autora Philippea Claudela.“

Velike zvijezde talijanske književnosti, ljubimci i hrvatskih čitatelja - književnički par Monaldi i Sorti - otvorit će splitski dio te važne književne manifestacije, a u programima festivala sudjelovat će i mnogi hrvatski autori: novim romanima predstavit će se Dubravka Ugrešić i Igor Štiks.

I ove godine festival surađuje s Goethe institutom: „Našu smo suradnju proširili na film - prikazujemo reviju od 5 filmova koji su snimljeni prema književnim djelima“, kaže Snježana Božin iz zagrebačkoga Goethe-Instituta. Uz filmove, festivalski program ponudit će i izložbe i glazbene nastupe.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture pogledajte na usluzi HRTi.