Seviljski brijač otvara 63. splitsko ljeto

63. izdanje splitskog ljeta održat će se od 14. srpnja do 14. kolovoza. Festival će otvoriti premijera opere 'Seviljski brijač' G. Rossinija  u izvedbi Opere splitskog HNK, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića.

Premijernom izvedbom Rossinijevog Seviljskog brijača 16. srpnja u HNK Split bit će otvoreno 63. splitsko ljeto. Zbog (ne)vremena koje se najavljuje za petak, uprava Festivala premjestila je otvorenje Splitskog ljeta iz Meštrovićeva kašteleta u zgradu HNK. Ravnatelj Festivala Goran Golovko rekao je kako - unatoč promijenjenoj lokaciji - imaju predstavu s iznimno kvalitetnom solističkom podjelom 'u maštovitoj i darovitoj instalaciji' Krešimira Dolenčića i pod glazbenim vodstvom maestra Ive Lipanovića te vjeruje da će splitska publika i putnici namjernici zaista uživati u iznimnome glazbeno-scenskom događaju.

Tijekom 32 festivalska dana slijedi program s 28 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih naslova, večeri poezije, pet likovnih izložbi, po jednom umjetnička instalacija, jednom promocijom knjige – ukupno 45 izvedbi koje će se odvijati na 9 lokacija.

Osim Seviljskog brijača na programu su još dvije premijere ansambala Hrvatskog narodnog kazališta Split. Na otvorenoj pozornici u sklopu Vile Dalmacija 9. kolovoza bit će praizvedena drama Predraga Lucića Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad, a zadnjeg dana Festivala, 14. kolovoza Balet HNK Split praizvest će plesnu predstavu Igora Kirova Derviš i smrt.

Operni program
Osim premijere Seviljskog brijača u opernom programu tu su još reprizne izvedbe svojevrsnog zaštitnog znaka Splitskog ljeta, Verdijeve Aide na Peristilu, jedne od najimpresivnijih splitskih opernih produkcija proteklih godina; nagrađivane i hvaljene Puccinijeve Turandot u grandioznom ambijentu Meštrovićeve galerije; a naša najizvođenije i najpopularnija opera Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca ponovno će zaživjeti u svom 'autentičnom' ambijentu, kraj česme u Vrlici, rodnom mjestu libretista Begovića i mnogih folklornih poticaja što ih je Gotovac nenadmašno ugradio u svoje remek-djelo.

Dramski program
Praizvedbu Aziza (Svadbe koja je promijenila Zapad) režira Dino Mustafić u ambijentu kompleksa Vile Dalmacija na južnim padinama Marjana. Napisana još prije desetak godina, drama Predraga Lucića koja tematizira planetarnu histeriju "rata protiv terorizma" i proizvođenje industrije straha na 63. Splitskom ljetu će konačno doživjeti svoje prvo kazališno uprizorenje. Reprizno će i ove godine igrati dva publici omiljena, prava splitska dramska naslova, Smij i suze starega Splita, komad koji pršti duhom splitskih prošlih vremena i Buža Živka Jeličića, gorko-slatka komedija o 'susjedima iz pakla'. Gostovanja donose naslove kao što su nagrađivana predstava Pluća Duncana Macmillana Teatra Exit; U agoniji Miroslava Krleže PUK - Putujućeg kazališta i Scene Ribnjak, predstavu zanimljivog i inovativnog koncepta; zabavnu komediju Muškarci.hr Umjetničke organizacije Teatroman i Satiričkog kazališta Kerempuh; autorski projekt Olje Lozice Prvi put kad sam ti vidjela lice Teatra &TD, intimističku, dirljivu dramu o ženi koja zbog bolesti gubi pamćenje; sjajnu dramu Kako život Nine Mitrović u produkciji Kazališta Moruzgva; te potresnu monodramu Line Prose Lampedusa Beach u izvedbi Nine Violić i produkciji kazališta Hotel Bulić.

Plesni program

Na pozornici HNK Split Balet splitskog kazališta 14. kolovoza praizvest će plesnu predstavu Derviš i smrt koreografa Igora Kirova, po motivima istoimenog Selimovićevog romana, a na glazbu Gorana Bojčevskog. Ostatak plesnog programa i ovog će se ljeta odvijati pod zajedničkim nazivom Plesne večeri na Sustipanu u sklopu kojih će splitski Balet reprizno izvesti svoje uspješnice Na putu i East West, a gostovat će ansambl Makedonske Opere i Baleta iz Skopja s predstavom Red Room, te Kazalište Savezne zemlje Saske, iz njemačkog Radebeula s predstavom koreografa Carlosa Matasa Tango Piazzolla.

Koncerti

Koncertno će nastupiti glasoviti i splitskoj publici dobro poznati violinist Stefan Milenkovich i pijanist Rohan de Silva; Wiener glasharmonika duo; Zoran Todorovich, jedan od najzanimljivijih tenora današnje glazbene scene uz pratnju pijanista Francesca Blanca; renomirani gitarist, Splićanin Goran Listeš; Duo marimbi, odnosno Katarzyna Myćka i Filip Merčep; 45. obljetnicu proslavit će sa svojim gostima splitski zbor Brodosplit, jedan od najnagrađivanijih svjetskih zborova; te obiteljski duo Kovač, sestre Biljana, kontraaltistica i Pijanistica Vedrana.