Nagrada 'Zlatko Smrkić' najboljem diplomskom radu

Danas se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu održava natjecanje za nagradu 'Zlatko Smrkić'. Nagrada se dodjeljuje za najbolji diplomski rad tekuće akademske godine izrađen na Zavodu za radiokomunikacije FER-a. Događaj je otvoren za sve građane, a njime se želi popularizirati ta grana tehničkih znanosti koja ima široku primjenu.

Osim priznanja autor nagrađenog diplomskog rada osvojit će i vrijednu nagradu. Tehnološka područja u kojima se izrađuju diplomski radovi kandidati za nagradu obuhvaćaju: bežične komunikacije, radijske mreže, radiofrekvencijske sustave, antene, mikrovalnu elektroniku, nove elekromagnetske strukture, digitalnu televiziju i video, digitalnu obradu i analizu slika, optičke komunikacijske i senzorske sustave, satelitske komunikacije te navigacijske sustave. Dosadašnje iskustvo pokazuje da je događaj odabira najboljeg diplomskog rada zanimljiv ne samo za stučnjake iz navedenih područja već i za široku publiku bez specijaliziranog tehnološkog znanja.

Naime, jedan od ciljeva mladih inženjera je približiti njihovo područje interesa svim zainteresiranima. Najbolji diplomski rad odabrat će stručna komisija u sastavu: Srećko Kunić, Hrvatska radiotelevizija, Boris Stipetić, Megatrend poslovna rješenja, Alberto Teković, VipNet, Damir Zrno, Ericsson Nikola Tesla, Dubravko Babić, AOlab.

Svi studenti sa Zavoda za radiokomunikacije još prije diplome nađu posao – ostanu kao asistenti na faksu, ili se zaposle na HRT-u, u Ericsonu Nikoli Tesli, Končaru, mobilnim operatorima, a mnogi odu i van, ali s njima FER održava kontakte.

Prije početka natjecanja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su profesor Zvonimir Šipuš, predstojnik Zavoda za radiokomunikacije FER-a i Marko Šprem, asistent u tom Zavodu, koji već ima dva prihvaćena patenta.